Els diputats i senadors de Junts s'autoinculpen davant del Suprem i el TSJC per haver acompanyat Puigdemont

En un escrit que també han publicat a les xarxes socials, denuncien la persecució "indiscriminada" de persones arran de l'acte i les detencions "arbitràries" posteriors

Josep Rull, Anna Erra, Albert Batet, Artur Mas, Joan Canadell, Eduard Pujol, Laura Borràs, Antoni Castellà, entre d'altres, en l'acte de Puigdemont
Josep Rull, Anna Erra, Albert Batet, Artur Mas, Joan Canadell, Eduard Pujol, Laura Borràs, Antoni Castellà, entre d'altres, en l'acte de Puigdemont | Miquel Homs
Redacció
14 d'agost de 2024, 19:45

Els diputats del Parlament, del Congrés dels Diputats i els senadors de Junts per Catalunya han comunicat a través d'un escrit al Tribunal Suprem i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la seva participació en l'acte d'acompanyament a Carles Puigdemont dijous passat i, en senyal de protesta i per denunciar "detencions arbitràries", entre altres elements, s'autoinculpen.

Els parlamentaris i senadors del partit fan constar a tots dos tribunals la inexistència de fets constitutius de delicte i reiteren que el que sí que és il·legal és "no aplicar la llei d’amnistia per part d’uns jutges prevaricadors". Alhora, denuncien la persecució "indiscriminada" de persones arran de l'acte, així com les detencions "arbitràries" posteriors. Els representants de Junts manifesten que van participar en l'acte de rebuda a Puigdemont, van acompanyar-lo i ajudar-lo "en la seva protecció" i que van estar amb ell "fins a la seva sortida".

El text de protesta de Junts

"Volem fer constar que cap dels fets pels quals s'està detenint a diversos ciutadans són constitutius de delicte. En un estat democràtic i de dret, les culpes pròpies no es poden resoldre amb detencions indiscriminades i, molt menys, quan aquestes es basen en fets que no són constitutius de delicte", reblen en l'escrit Signen el text Eduard Pujol, Joan Bagué, Teresa Pallarès, Francesc Ten, Míriam Nogueras, Josep Maria Cruset, Pilar Calvo, Marta Madrenas, Isidre Gavín, Josep Maria Cervera i Josep Pagès. Els diputats al Congrés i al Senat han registrat l'escrit al Tribunal Suprem i els diputats al Parlament ho han fet al TSJC.

Un conjunt d'autoinculpacions

Previsament, el Consell de la República ha iniciat aquest dimecres una campanya d'autoinculpacions per les detencions "il·legals i arbitràries" que consideren que hi ha hagut arran del retorn a Catalunya de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

L'entitat independentista ha explicat que d'aquesta manera vol denunciar la "repressió i persecució" i assegura que la iniciativa és un "acte de resistència i solidaritat" amb els afectats. En un comunicat, remarca que les persones que van participar en l'acte de dijous passat ho van fer "de manera pacífica" i emfatitza que no acceptarà la "criminalització". El Consell de la República ha preparat un escrit d'autoinculpació que anima a descarregar-se a i presentar-lo al jutjat d'instrucció de Barcelona per correu electrònic.