La direcció d'ERC demana als candidats que actuïn de manera «responsable» fins al congrés del novembre

La portaveu del partit avisa que "no tot s'hi val per guanyar" després de la filtració de missatges "privats" que assenyalen Rovira per l'estructura B

Marta Rovira, amb la direcció d'ERC, en un imatge d'arxiu
Marta Rovira, amb la direcció d'ERC, en un imatge d'arxiu | Hugo Fernández Alcaraz
09 de setembre de 2024, 13:10
Actualitzat: 13:42h

Les noves informacions sobre l'estructura B d'ERC, publicades aquest dilluns per Catalunya Ràdio, han posat al punt de mira Marta Rovira. Segons els missatges difosos per El Matí de Catalunya Ràdio, l'encara secretària general del partit tenia coneixement d'aquesta manera d'actuar des del gener de 2024 i hauria animat, en un grup de WhatsApp amb dirigents del seu entorn, a fer servir la campanya de falsa bandera contra els Maragall per guanyar "vots de solidaritat". Tot plegat en ple procés congressual, que s'ha de fer el 30 de novembre i en què Oriol Junqueras opta a recuperar la presidència del partit. 

Tot l'interès s'ha centrat en això a la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva. L'encarregada de donar explicacions ha estat la portaveu, Marta Vilalta, que també formava part del grup  on va intervenir Rovira per intentar aprofitar el cas dels cartells. La portaveu s'ha disculpat de nou, però ha emmarcat les informacions aparegudes a un moviment intern el marc del procés congressual. En aquest sentit, ha demanat "a tothom" que actuï de manera "responsable". "No tot s'hi val per guanyar", ha dit, en un missatge implícit a l'entorn de Junqueras, malgrat que no l'ha volgut citar directament.

"Intentar guanyar a costa de tot, fer servir totes les arts per guanyar el congrés, no servirà i farà mal al projecte col·lectiu", ha remarcat Vilalta, que ha insistit que les candidatures que opten a guanyar el congrés han d'actuar de manera "responsable" i des del "respecte", per fomentar un debat "constructiu" i que contraposi projectes i idees. "Les informacions aparegudes són en clau de procés congressual", ha dit, i ha criticat que s'utilitzin els missatges difosos aquest matí per "fer mal a persones i projectes" en l'actual debat intern que afronten els republicans.

Rovira donarà explicacions

Vilalta ha detallat que Marta Rovira es pronunciarà "quan ho cregui oportú" per donar el seu punt de vista. "Serà com més aviat millor", ha dit. Vilalta ha tornat a reiterar les "disculpes". "El cas dels cartells són uns fets vergonyosos que no es poden justificar de cap manera, són absolutament reprovables", ha dit, i ha insistit a disculpar-se de nou amb la família Maragall i a la militància.

Vilalta ha admès que les informacions que apareixen "deceben" la militància i ha volgut remarcar que ERC ha fet accions per evitar que es pugui repetir. S'han obert quatre expedients, hi ha hagut dimissions i cessaments. "Tot allò que estava en mans de l'organització, s'ha fet", ha dit. En els propers dies s'haurà de ratificar la decisió de la comissió d'ètica. "Tots condemnem aquestes accions, no hauria d'haver passat, és vergonyós i reprovable", ha reblat.