El fiscal de l'Audiència Nacional que no veu terrorisme en Tsunami serà traslladat a Ciudad Real

La Fiscalia General promou Miguel Ángel Carballo com a fiscal en cap de la província on va començar la seva carrera fa més de 30 anys

Miguel Ángel Carballo, fiscal de l'Audiència Nacional
Miguel Ángel Carballo, fiscal de l'Audiència Nacional | Pool Europa Press
07 de març del 2024
Actualitzat a les 17:17h
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha presidit aquest dijous la segona sessió del ple del Consell Fiscal i ha formulat diverses propostes de nomenament per a càrrecs discrecionals del ministeri fiscal. La més destacada és la que afecta Miguel Ángel Carballo, el fiscal de l'Audiència Nacional que investiga la causa de Tsunami Democràtic i que sosté que no hi ha terrorisme. 

Carballo, del sector conservador i un dels més bel·ligerants contra l'independentisme, serà el nou fiscal en cap de la província de Ciudad Real, on va començar a exercir de fiscal l'any 1991 i fins al 2005. Va ser després que va fer el salt a l'Audiència Nacional, on s'ha especialitzat en terrorisme, i va arribar a ser-ne tinent fiscal entre el 2017 i el 2022.

En els últims mesos, el fiscal Carballo s'ha enfrontat amb el jutge Manuel García Castellón en la causa de Tsunami. Sosté que no hi ha terrorisme i que la instrucció de la causa és incoherent. Malgrat que el fiscal coincideix ara amb les tesis de l'independentisme, durant els darrers anys ha estat un dels més durs contra els dirigents del procés.

El novembre de 2017, defensava presó preventiva per als membres del Govern de l'1-O, i també va ser el fiscal de la causa contra Josep Lluís Trapero, contra qui va demanar presó per rebel·lió fins a l'últim moment, malgrat que ja sabia que no hi havia aquest delicte. A dia d'avui, encara defensa fins a 27 anys de presó per als membres del CDR per terrorisme. En la causa de Tsunami, en la línia del fiscal general de l'Estat, no creu que es pugui parlar de terrorisme i sosté que la causa  ha de tornar als jutjats de Barcelona.