El govern espanyol exigeix a PP i Cs que demanin perdó a Sánchez

La portaveu Isabel Celáa acusa els dos partits de voler "abatre" el president amb acusacions sobre la seva tesi que "res tenen a veure amb la veritat"

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en roda de premsa
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en roda de premsa | ACN
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:18h
"Toca que demanin perdó al president". Així de contundent ha estat l'exigència que ha fet la portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, a PP i Ciutadans, els dos partits que han atiat la polèmica contra Pedro Sánchez per la seva tesi doctoral. El treball ja es pot consultar des d'aquest divendres a través d'Internet.

"El president està fort, ferm i amb la profunda convicció que tot el seu cas s'ha muntat per fer soroll, abatre el govern i que res té a veure amb la veritat", ha etzibat Celáa, que ha insistit que el treball de Sánchez es va defensar davant d'un tribunal i va ser inscrit, com estableix la llei, a la plataforma Teseo. "El treball és original. No es pot seguir escalfant aquest assumpte perquè ara tothom pot veure el treball del president", ha sentenciat la portaveu visiblement molesta amb la polèmica. El president del govern, ha dit Celáa, ha estat "assetjat" i "atacat" per Ciutadans i PP per "no parlar de política" i ha demanat a aquests dos partits que estiguin "a l'alçada" com ho ha estat el govern de Sánchez.

De fet, Celáa ha subratllat la "transparència i coherència" amb la qual està actuant el seu govern per mantenir la seva "honradesa"i ha demanat a l'oposició que actuï amb la mateixa exigència, especialment al PP, que té el seu líder, Pablo Casaso, esquitxat per un presumpte màster fraudulent, i Ciutadans. Tot just aquest divendres al matí la UAB ha desmentit que Rivera sigui "doctorant" de la universitat, com afirma el partit taronja.

Moncloa demana a l'ABC que rectifiqui

La ministra també ha carregat contra el diari ABC per haver acusat Sánchez de "plagi" i ha exigit que rectifiqui. "Un mitjà de qualitat accepta aquestes qüestions", ha respost Celáa, que ha demanat al diari que estigui "a l'alçada" dels seus 114 anys d'història i "rectifiqui quan s'ha equivocat". La portaveu ha demanat en resposta a una pregunta d'okdiario, mitjà que també ha acusat Sánchez de "plagi", que "informin millor" la ciutadania i ha recordat que el treball de Sánchez ha superat àmpliament dos controls anti-plagi.

Celáa també ha recordat que la forma en què Rivera va formular la pregunta sobre la tesi a Sánchez durant la sessió de control del Congrés va ser "contrària" al reglament de la cambra. "Sorprèn que la presidenta del Congrés arribés a consentir-la", ha etzibat la portaveu, que ha recordat que la pregunta havia de referir-se inicialment a la situació política a Catalunya.

Situar la pressió sobre Casado i Rivera

Sánchez vol tallar de soca-rel la polèmica alimentada per Cs i PP al voltant de la seva tesi doctoral amb la publicació del treball, que ja ha estat digitalitzat i que ha superat dos controls anti-plagi. Els d'Albert Rivera han explotat aquesta setmana la crisi pels màsters que ha fet dimitir la ministra Carmen Montón i han basat la seva estratègia en situar l'ombra de sospita en el currículum del president espanyol amb l'objectiu de desgastar-lo.

Amb la publicació de la tesi de Sánchez, però, els socialistes busquen que la polèmica es giri en contra del president dels populars, Pablo Casado, que en aquests moments està pendent de saber si el Tribunal Suprem l'investiga pel seu presumpte màster fraudulent. En les últimes hores, tant el PSOE com el govern espanyol han augmentat la pressió sobre el líder del PP perquè faci públic el seu treball de màster o dimiteixi.