El Govern reclama «responsabilitat» al PSC per aprovar els pressupostos en les pròximes setmanes

L'executiu de Pere Aragonès es mostra "optimista" per validar els comptes a principis de febrer tot i les reserves socialistes, i estén la mà a Junts, comuns i CUP

Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimecres al Palau de la Generalitat
Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest dimecres al Palau de la Generalitat | Rubén Moreno / Govern
03 de gener del 2024
Actualitzat el 07 de març a la 13:03h

El Govern enceta un 2024 amb urgències en la gestió, pels efectes de la sequera, i també amb reptes inajornables, com la revisió del funcionament del sistema educatiu. En aquesta carpeta, el Departament d'Educació ja ha comunicat els integrants del comitè d'experts que proposarà mesures a implementar. Però l'executiu té més assumptes al damunt de la taula, com la confecció i aprovació dels pressupostos, que Pere Aragonès voldria que entressin en vigor com a màxim a principis de febrer, encara que el PSC no ho vegi gens clar. En la roda de premsa posterior al consell executiu, la portaveu Patrícia Plaja ha demanat "compromís" i "responsabilitat" als grups parlamentaris -particularment als socialistes- per vehicular uns comptes "molt expansius".  

"El Govern és optimista i no vol que es demorin les negociacions", ha expressat la portaveu a preguntes de la premsa. L'executiu manté la mà estesa als socis amb qui va aprovar els últims pressupostos -PSC i En Comú Podem- i també ha obert converses amb Junts i la CUP. "Estem convençuts que serem capaços de deixar enrere diferències", ha afegit Plaja, que ha destacat que seria rellevant validar uns tercers comptes de forma consecutiva, fet que no havia succeït en l'última dècada.

La portaveu de l'executiu també s'ha referit aquest dimecres al contacte entre el PP i Junts -que es va produir l'estiu passat, com ha avançat La Vanguardia- per explorar un canal de comunicació entre les dues forces polítiques davant la nova legislatura espanyola. Sobre aquella conversa volgudament discreta de l'agost, catalogada per Junts com a "informal" i en la qual van participar Josep Rius i Albert Batet -persones pròximes a Carles Puigdemont-, el Govern entén que no li pertoca analitzar les "estratègies" dels partits, per bé que ha comentat que l'executiu d'Aragonès es troba als "antípodes" de la formació d'Alberto Núñez Feijóo. "El PP cada cop és més a prop de l'extrema dreta i li costa desmarcar-se'n", ha dit Plaja.
 

Torrent i el balanç d'ocupació del 2023

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha fet balanç de les dades d'ocupació del 2023, després del tancament de l'any. Torrent ha destacat que l'exercici superat ha estat un any "rècord" en la creació de llocs de treball a Catalunya, pel nombre d'afiliacions a la Seguretat Social (94.028 més que el 2022, un 2,6% més). "Mai havíem tingut tanta gent treballant com fins ara", ha afirmat el conseller per referir-se a la superació de la barrera dels 3,7 milions d'afiliats. I ha recordat que l'economia catalana ha encadenat 30 mesos de descens interanual de l'atur i s'ha situat en la taxa més baixa des del 2007.