El «no» als Jocs d'Hivern mesura forces amb una manifestació a Puigcerdà

La Plataforma Stop Jocs Olímpics espera que la mobilització "deixi tocada" la candidatura per al projecte olímpic

Protesta contra els Jocs Olímpics d'Hivern
Protesta contra els Jocs Olímpics d'Hivern | ACN
15 de maig del 2022
Actualitzat a les 7:40h
Totes les veus contràries als Jocs Olímpics d'Hivern es manifesten aquest diumenge a Puigcerdà. Sota el lema "Per un Pirineu viu. Aturem els Jocs Olímpics", la Plataforma Stop Jocs Olímpics ha convocat una jornada de mobilització a la capital de la Cerdanya per exigir al Govern que renunciï a presentar candidatura per a l'esdeveniment olímpic de 2030. La manifestació comença a les 12h del migdia al Recinte Firal i acabarà a la Plaça del Call, on es faran els parlaments a càrrec de dos dels portaveus de la Plataforma, Bernat Lavaquiol i Helena Guillén. L'acció arriba quan falten pocs dies perquè es compleixi el termini que va donar el Comitè Olímpic Espanyol (COE) per arribar a un acord entre Catalunya i l'Aragó per presentar candidatura conjunta.

La Plataforma Stop JJOO considera que el projecte "no respon a les necessitats del Pirineu" ni té sentit en un context d'emergència climàtica. En declaracions a NacióDigital, un dels portaveus, Pau Lozano, està convençut que la manifestació serà un èxit. Hi ha una vintena d'autocars que es desplaçaran fins a Puigcerdà i, per primera vegada, les diferents valls del Pirineu s'han posat d'acord per convocar la protesta conjuntament. El missatge és clar: Catalunya ha de retirar la candidatura als Jocs d'Hivern. "El Pirineu té moltes emergències. S'ha potenciat el monocultiu del turisme, hi ha un problema amb l'accés a l'habitatge, hi ha precarietat, excés de temporalitat... I la resposta a tot això és fer uns Jocs d'Hivern?", critica Lozano.

Els impulsors de la manifestació exigeixen al Govern que retiri la candidatura i es posi a treballar en un "pla B" per al Pirineu, un projecte que no passi per més turisme i convertir la zona en un "parc temàtic". A pocs dies de termini de 20 de maig, i després de les discrepàncies entre Catalunya i l'Aragó per teixir una proposta conjunta per organitzar els Jocs, la Plataforma Stop JJOO espera que la manifestació serveixi perquè "la candidatura quedi tocada". "El Govern ha fet el ridícul amb la candidatura amb l'Aragó", assenyala Lozano. Si l'acció és un èxit servirà per visibilitzar, també a ulls del COE, el rebuig de bona part de la societat catalana al projecte i això podria dificultar que l'organisme, que té l'última paraula, avali una candidatura que no mostra signes de fortalesa.

Moviments per a una candidatura sense l'Aragó
Els impulsors de la manifestació consideren que el Govern no té un pla B per al Pirineu. Sí que en té, en canvi, per presentar una candidatura sense l'Aragó i organitzar en solitari els Jocs d'Hivern. "S'han de fer sí o sí", deia fa uns dies la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. En els darrers dies, la part catalana ha començat a preparar el terreny per, si arriba el moment, demanar COE que estudiï la possibilitat que Catalunya faci sola els Jocs. "El país està capacitat per fer-ho", assenyalaven fa uns dies fonts governamentals. Ara bé, la pantalla actual és intentar fins al final tancar un acord que satisfaci l'Aragó, i especialment el seu president, el socialista Javier Lambán

La part catalana es manté en el primer acord tècnic, assolit al març després de mesos de feina i que comptava amb el suport de la part aragonesa, tot i que finalment se'n va despenjar. El Govern confia que "encara hi ha marge" per arribar a un pacte, però el temps s'acaba. Aquesta setmana, la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, favorable als Jocs, ha demanat "valentia" a l'executiu per presentar una candidatura potent i, si cal, en solitari, per no deixar perdre el que consideren que és una "oportunitat única". Si finalment hi ha candidatura -conjunta o no-, el Govern signarà el 27 de maig el decret de convocatòria per fer una consulta a l'Alt Pirineu i Aran el 24 de juliol. La data, a ple estiu, no ha agradat alguns sectors.

Distanciats amb la CUP
El Govern té els Jocs d'Hivern entre cella i cella. El projecte ha fet més profund el distanciament entre l'executiu i la CUP, que ja actua com un partit més de l'oposició. Els anticapitalistes, contraris al projecte, critiquen l'opacitat i les poques explicacions donades pel Departament de la Presidència, que pilota les negociacions sobre la candidatura olímpica. "Els Jocs d'Hivern responen als interessos de la patronal, com l'ampliació del Prat, el Hard Rock o la Copa Amèrica de Vela", assenyalen fonts de la CUP consultades per NacióDigital. Pels cupaires, la candidatura, que seria un projecte conjunt amb l'Estat, vol contribuir a generar una falsa situació de "normalitat" i reforçar l'anomenada "agenda del retrobament" que impulsa el PSOE.