El PDECat prepara un cordó sanitari per allunyar-se de CDC i l'ombra del cas Palau

La direcció "prendrà mesures" en funció de la gravetat de les acusacions que puguin sorgir sobre membres de l'antiga Convergència que hagin fet el pas a les noves sigles | Germà Gordó negar estar implicat en el presumpte finançament irregular de CDC després que s'hagi vist esquitxat per 19 licitacions sota sospita

06 de març del 2017
Actualitzat el 07 de març a les 14:27h

Reunió del comitè nacional del PDECat del dilluns 6 de març del 2017 Foto: PDECat


Les revelacions que puguin fer dimecres Jordi Montull i la seva filla Gemma en el judici del cas Palau han generat expectatives enormes en l'escenari polític català. Montull ultima un pacte amb la Fiscalia per incriminar Convergència a canvi de salvar la seva filla i això, de retruc, afecta el Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), formació que va néixer el juliol amb la voluntat de recollir la "millor herència" de les sigles històriques nacionalistes. Què passa si en el transcurs del judici hi ha alts dirigents del vell partit -actualment dins del PDECat- que es veuen directament esquitxats? "Hi haurà un tallafoc", resumeixen a NacióDigital fonts de la sala de màquines de la nova formació.

La qüestió ha sobrevolat el comitè nacional dels ex-convergents, que es reuneix un cop cada mes. "Es prendran mesures", resumeixen diverses fonts consultades en referència a les hipotètiques revelacions que puguin aparèixer sobre el presumpte finançament irregular de CDC. La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha assegurat en roda de premsa que només faria referència a "sentències", però portes endins el discurs que s'imposa -especialment entre els quadres més renovadors- és que caldrà ser "expeditius" si durant el judici del cas Palau s'aporten "proves irrefutables" de presumptes males pràctiques durant les últimes dècades.
 

Francesc Homs intervé durant el comitè nacional del PDECat d'aquest dilluns Foto: PDECat


"El projecte està per sobre de les persones", afegeix un alt dirigent consultat. Un dels arguments que fan servir més en privat a la cúpula del PDECat és que existeix una "gran diferència" entre el funcionament de "segons quina etapa" de Convergència amb les finances actuals dels nacionalistes. "Som un partit honest i transparent", defensava aquest matí Pascal en roda de premsa. Dirigents propers a la coordinadora general asseguren que bona part de la seva credibilitat "se la juga portes endins i portes enfora en funció de la seva resposta al que pugui passar a la Ciutat de la Justícia". A la sala de màquines del PDECat ressalten que "no li tremolarà el pols a ningú".

Un dels problemes que afronta la nova formació nacionalista, però, és que el relat de Montull és "imprevisible". S'assumeix que l'ex-mà dreta de Fèlix Millet implicarà de ple Daniel Osàcar, ex-tresorer de CDC que va plegar exactament el mateix dia que David Madí anunciava la seva retirada de la política. "No creiem que vagi més enllà", manté una font consultada. D'altres, però, preveuen que es "patirà" molt. Pràcticament ningú s'atreveix a posar-se en l'escenari que Montull tregui el nom d'Artur Mas. L'ex-president de la Generalitat era secretari general de Convergència en l'etapa que s'està investigant i, de moment, manté la confiança en Osàcar.

La derivada Gordó

Germà Gordó -ex-conseller de Justícia, ex-secretari del Govern, ex-gerent de CDC i diputat de Junts pel Sí- ha saltat aquest dilluns a primera fila per la seva presumpta implicació directa en la trama del 3%. Segons va avançar ahir la Cadena Ser, Gordó es veuria esquitxat per 19 licitacions manegades. L'ex-conseller, però, nega els fets i desmenteix que hagi dut a terme qualsevol "actuació il·legal"  relacionada amb el finançament del partit, actualment en fase d'hibernació.
 

Marta Pascal, David Bonvehí i Montserrat Candini, durant la reunió del comitè nacional del PDECat Foto: PDECat


El dirigent nacionalista va jugar un paper rellevant en el congrés de refundació i, de fet, tenia intenció de presentar-se a coordinador general. Tenia la candidatura preparada, amb dotze membres preparats, però la va retirar a l'últim moment perquè considerava que el tàndem format per Marta Pascal i David Bonvehí havia rebut l'aval directe del president Carles Puigdemont i de Mas. Gordó -a ningú dins del PDECat se li escapa- va obtenir un lloc de sortida a la llista de Junts pel Sí quan la majoria de dirigents el veien fora, i també va aconseguir presidir la comissió de Justícia quan existia la norma no escrita que els ex-consellers no liderarien comissions del seu àmbit.

En essència, hi ha dirigents de CDC que -fa mesos- ja preveien que el març del 2017 caldria afrontar un escenari carregat pels presumptes casos de males pràctiques. És el cas, segons expliquen fonts consultades, de Josep Rull, que ja ho va vaticinar quan era coordinador general de la formació. En el moment que s'acomiadava com a coordinador general, Rull va pronosticar que el tercer mes d'enguany arribaria l'hora de la veritat del cas Palau. I, davant d'això, el PDECat prepara un tallafoc que minimitzi danys i marqui distàncies amb Convergència. El discurs oficial, pronunciat per Pascal, és que la corrupció fa "fàstic" i que qui flirtegi amb ella no té cap mena de forat dins les noves sigles nacionalistes.