El ple per aplicar el mandat de l'1-O se celebrarà «probablement» a finals de setmana

Junts pel Sí proposarà dimecres la data en què el Parlament debati les conseqüències del referèndum, la qual afirma que està pactada amb la CUP i podria ser també el cap de setmana o principis de la vinent

Roger Torrent i Lluís Corominas, en roda de premsa, aquest dilluns.
Roger Torrent i Lluís Corominas, en roda de premsa, aquest dilluns. | ACN
02 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:54h
Fins dimecres vinent no es farà públic quin dia el Parlament debatrà com aplicar els resultats del referèndum de l'1-O. Serà llavors quan la junta de portaveus es tornarà a reunir i Junts pel Sí farà una proposta sobre data per celebrar un ple "específic sobre les conseqüències de l'1-O", dia en què també es debatrà quin format tindrà la jornada parlamentària. Aixó ho ha anunciat el president del grup de Junts pel Sí, Lluís Corominas, que ha comparegut aquest dilluns després de la reunió de la junta de portaveus, per bé que també ha assenyalat que aquest ple serà "probablement" aquesta setmana -sense descartar el cap de setmana- o, "com a màxim", a principis de la vinent.

Tot i això, Corominas ha assegurat que ja hi ha un acord amb la CUP per a la data i el format del ple i, en aquest sentit, ha recordat que la llei del referèndum especifica que aquest ple ha de tenir lloc al cap de dos dies de la proclamació de resultats -que encara estan recomptant-se- i, en ell, s'hi ha d'"efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, concretar els seus efectes i iniciar el procés constituent". No ha asseverat, per tant, que en aquest ple s'hagi d'aprovar necessàriament una declaració unilateral d'independència, sinó que ha posat més èmfasi en les conseqüències del referèndum.

Sigui com sigui, Corominas ha subratllat que "el poble de Catalunya ha guanyat el seu dret a tenir un estat propi en forma de república", tal com va assegurar Carles Puigdemont diumenge, així com ha insistit que "el referèndum era vinculant, més amb els fets que van tenir lloc ahir". "No fallarem els que van anar a votar o no van poder fer-ho" i a "aquells que volen mirar endavant sense deixar enrere el que va passar", ha insistit.

A banda, el dirigent de Junts pel Sí ha explicat que aquest mateix dilluns s'acabarà de pactar una declaració de condemna a les agressions policials del diumenge, la qual està sent acabada de negociar pels grups, i ha mostrat suport a la iniciativa del Govern de portar als "tribunals penals els responsables polítics, policials i individuals de les agressions". A banda, també ha avançat que s'està estudiant crear una comissió d'investigació sobre les actuacions polítiques i judicials que van derivar en les actuacions repressives de l'1-O. "On està la fiscalia ara? Per què no està investigant les agressions d'ahir?", s'ha preguntat igualment.