El president del CGPJ avisa que dimitirà si fracassa la negociació a Europa

Guilarte afirma que el model d'elecció dels vocals "ha entrat en crisi", però demana que les converses entre PSOE i PP no acabin en un "intercanvi de cromos" que nomeni vacants sense més criteri que el polític

Vicente Guilarte, president del CGPJ, en una imatge d'arxiu
Vicente Guilarte, president del CGPJ, en una imatge d'arxiu | Europa Press
21 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:03h
"Si no es produeix un acord per renovar el Poder Judicial, hi ha persones més qualificades que jo per ocupar amb aquest caràcter accidental la presidència". Aquestes han estat les paraules exactes de Vicente Guilarte, l'interí al capdavant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual fa gairebé sis anys que està caducat, en un esmorzar informatiu aquest matí a Madrid.

No obstant això, després d'aquesta amenaça de dimissió, Guilarte ha subratllat que té "plena confiança en un pròxim desenllaç feliç de la renovació", que ara negocien a Brussel·les el PSOE i el PP i que, de moment, no dona cap fruit. Sobre la petició dels populars de canviar el sistema d'elecció dels jutges abans de la renovació, el president del Poder Judicial ha volgut advertir que seria "perillós" que es triessin vocals "militants" per renovar l'òrgan.

En aquest sentit, ha assenyalat el risc d'apostar per aquest escenari "en un moment de bipolarització política com el que estem vivint". A parer seu, no poden sorgir "deu militants i altres deu militants" de les converses a Europa que treballen per a la renovació de l'òrgan. El diàleg, ha sostingut, no pot acabar en un "intercanvi de cromos" nomenant vacants sense més criteri que el polític. "Seria greu", ha avisat.

No obstant això, Guilarte sí que s'ha mostrat d'acord amb el fet que el model actual d'elecció dels vocals del CGPJ "ha entrat en crisi". I, per això, ha considerat que "tan important com renovar el Consell, que és important, és que el model futur, sigui el que sigui, no hereti les mateixes coses", ha reblat. Això sí, sense entrar al detall en quina hauria de ser la fórmula correcta. "Cal saber el que ara no està funcionant, allò que no ha funcionat i, consegüentment, que la renovació vagi acompanyada d'alguna fórmula per evitar els problemes que actualment hem detectat".

Finalment, Guilarte també ha aprofitat l'ocasió per reivindicar la independència judicial i ha demanat als polítics no convertir als jutges en "els dolents del sistema". L'esmorzar també ha comptat amb la presència del president de la Sala penal del Tribunal Suprem (TS), Manuel Marchena, magistrats de l'alt tribunal, vocals de l'òrgan de govern dels jutges i el secretari d'Estat de Justícia, Manuel Olmedo.