El relator especial de l'ONU pel dret de reunió veu «rellevant» el «Catalangate»

Òmnium denuncia a Nacions Unides la complicitat de l'Estat amb l'espionatge a l'independentisme

El relator de l'ONU per la llibertat de reunió, aquest dilluns
El relator de l'ONU per la llibertat de reunió, aquest dilluns | ACN
20 de juny del 2022
Actualitzat a les 11:32h
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha comparegut aquest dilluns al consell de drets humans de l'ONU per denunciar la complicitat de l'estat espanyol amb l'espionatge il·legal a l'independentisme. "L'Estat va utilitzar Pegasus per atacar el cor de la democràcia, la societat civil i l'oposició política. Això suposa una clara vulneració de drets fonamentals". 

El relator Clément Voulé ha considerat "rellevant" el Catalangate i ha demanat al consell de drets humans de l'ONU prendre una "acció contundent" perquè els estats prohibeixin l'ús de Pegasus, una eina que "vulnera la privadesa i posa en perill la ciutadania".

Antich ha demanat la intervenció de l'ONU perquè hi hagi una investigació "immediata i eficaç" que pugui identificar i sancionar els responsables del Catalangate. Per això, ha exigit una investigació "independent, imparcial, ràpida, efectiva i pública". L'espionatge, ha dit, no és legítim, ni proporcionat, ni necessari, i suposa una clara vulneració de drets.

El president d'Òmnium ha assegurat que l'Estat està incomplint amb la responsabilitat d'investigar els fets. Per ara, les querelles presentades a Catalunya estan bloquejades i a nivell polític no hi ha hagut cap interès en arribar fins al fons de la qüestió. Des d'Òmnium han insistit que la repressió contra l'independentisme persisteix, ara en forma d'espionatge il·legal. 

Al maig, Òmnium va portar el Catalangate a l'ONU i va demanar a l'alta comissionada pels Drets Humans, Michelle Bachelet, que fes pressió perquè l'Estat complís amb les seves obligacions internacionals.