El sector de Turull s'imposa clarament als afins a Borràs a Lleida i a Girona

Les candidatures properes al secretari general vencen amb claredat a les dues capitals de demarcació, que tindran Pere Saló i Cristina Polina al capdavant en els propers anys

La candidatura guanyadora de Junts a la ciutat de Lleida.
La candidatura guanyadora de Junts a la ciutat de Lleida. | Junts
29 de novembre de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 14:26h

Les eleccions locals internes a Junts celebrades a Girona i a Lleida han tornat a oferir un retrat de l'equilibri de forces dins la formació fundada per Carles Puigdemont un any i mig després de l'últim congrés. Les candidatures pragmàtiques, estructurades al voltant de dirigents propers a Jordi Turull, s'han imposat amb claredat a les llistes preparades pels afins a Laura Borràs, que continuen sense agafar volada territorial. A Girona, per exemple, el nou president serà Pere Saló, que ha obtingut el 79% dels vots, segons les dades del recompte a les quals ha tingut accés Nació. Pel que fa a Lleida, la nova líder serà Cristina Polina, que suma el 65% dels suports.

En el cas de la capital lleidatana hi ha un nom que destaca per sobre de la resta. Es tracta de Cristina Casol, diputada al Parlament i membre del cercle més estret de Borràs, que només ha obtingut el 32% dels vots en la candidatura a secretària d'organització de l'executiva local i, per tant, n'ha quedat fora. Qui ha obtingut el càrrec ha estat Miquel Àngel Arévalo, que l'ha superat àmpliament amb el 65% dels sufragis. La participació a Lleida ha estat del 60%, mentre que a Girona ha estat del 55%. El nou president de Junts a la capital gironina prové de l'etapa de Convergència, va ser candidat al Senat i va ser alt càrrec a la Generalitat.

Els resultats a les dues capitals de demarcació van en la línia dels congressos territorials que es van celebrar després de l'arribada del tàndem Borràs-Turull a la presidència i a la secretaria general del partit, respectivament. En les primàries celebrades en ciutats importants del país, com Lleida, també va imposar-se la línia més pragmàtica. El candidat, per exemple, va acabar sent Toni Postius davant de Casol, afí a Borràs, que ara tampoc se n'ha sortit com a secretària d'organització a la ciutat. El cap de llista a Tarragona, Jordi Sendra, també era proper a Turull.

La tria dels nous responsables a les dues ciutats ha coincidit amb l'agitació que ha causat el cas d'Aurora Madaula al Parlament, avançat per Nació. Després que la diputada i secretària segona de la mesa, afí a Borràs, denunciés públicament "violències silencioses" dins del partit, una vintena de diputats van enviar una carta queixant-se d'aquestes paraules. El cas arribarà en els properes dies a la comissió de garanties del partit, i suposa un nou episodi de la pugna entre sectors que s'ha produït dins de Junts pràcticament des que es va posar en marxa.