El Suprem torna a desafiar la justícia europea

La maniobra de Llarena no convenç la Cort d'Apel·lació de Sàsser, a Sardenya, que deixa Carles Puigdemont en llibertat sense mesures cautelars

Carles Puigdemont, a la sortida de la presó de Sardenya
Carles Puigdemont, a la sortida de la presó de Sardenya | ACN
24 de setembre del 2021
Actualitzat el 25 de setembre a les 10:35h
"Tutto bene". Aquestes han estat les primeres paraules de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemontjust després de sortir de la presó d'altra seguretat de Bancari, a l'illa de Sardenya, on l'esperaven una munió de persones des de feia hores. No hi ha hagut una compareixença preparada, com va passar quan va ser alliberat a Alemanya l'any 2018, però l'eurodiputat de Junts sí que ha aprofitat per recordar que Espanya "no perd mai l'oportunitat de fer el ridícul". La decisió de la justícia italiana suposa un nou revés per al Tribunal Suprem, que ha tornat a desafiar (sense èxit) la justícia europea intentant esquivar la resolució del 30 de juliol del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que donava per suspeses les euroordres. La maniobra de Pablo Llarena no ha convençut la justícia italiana.

La notícia saltava dijous al vespre: Puigdemont havia estat detingut per la policia italiana a l'aeroport de l'Alguer. Finalment ha estat poc menys de 24 hores empresonat i, després d'una breu intervenció davant del jutge italià per videoconferència, ha estat alliberat sense mesures cautelars. Això vol dir que és lliure de tornar a Bèlgica o moure's per tot Europa, excepte per a Espanya, on no es respecten les resolucions dels jutges europeus i mantenen actives les ordres nacionals de detenció. Puigdemont haurà de comparèixer el dia 4 d'octubre a Sardenya per declarar en el procediment obert per l'extradició, que té poques possibilitats de tirar endavant. El jutge ha acordat la llibertat en base a la decisió del TGUE, que diu que l'euroordre està suspesa.

Xoc entre l'Advocacia de l'Estat i el Suprem
Però està suspesa o no? Aquest ha estat el gran dubte que ha sobrevolat des que es va fer pública la detenció de Puigdemont. La defensa de l'expresident, pilotada per Gonzalo Boye, sosté des del 30 de juliol que les euroordres estan aturades a l'espera de la decisió sobre les qüestions prejudicials sol·licitades per Llarena al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), però el Suprem apuntava dijous a la nit que continuaven actives. De fet, Llarena ha anat més enllà i, en un ofici enviat avui a la justícia italiana, ha confirmat que el procediment d'extradició sobre Puigdemont continua en vigor. Fonts del Suprem asseguren que Llarena mai va suspendre les peticions d'extradició

Ara bé, la resolució del TGUE de 30 de juliol diu el contrari. En el punt 55 d'aquest escrit, el tribunal constata que "les autoritats espanyoles", representades per l'Advocacia de l'Estat, van dir que "cap tribunal de la Unió Europea podia executar les ordres de detenció" fins que el TJUE hagués resolt les qüestions prejudicials. Afegia, a més, que en cas de detenció, Puigdemont podria sol·licitar de manera cautelar que se li retornés la immunitat com a eurodiputat. La defensa de l'expresident ha confirmat aquest divendres que demanarà de manera urgent que se li restitueixi aquesta prerrogativa parlamentària, que li va ser retirada arran del suplicatori aprovat pel Parlament Europeu el març. 

L'abast de la immunitat
D'aquí en neix un altre dubte: Puigdemont té o no té immunitat? La decisió del Parlament Europeu de retirar-li es va produir el març i va ser recorreguda per la defensa de l'expresident. De manera cautelar, el TGUE va acordar retornar-li aquesta protecció al juny i poques setmanes després, al juliol, el mateix tribunal va retirar aquesta mesura cautelar en considerar que no hi havia risc de ser detingut perquè, com s'ha dit, donava per suspeses les euroordres i, en tot cas, mantenia la "immunitat de desplaçament" perquè Puigdemont pogués moure's per fer la feina d'eurodiputat. És per això que la defensa de l'expresident sempre ha considerat "il·legal" la detenció de Puigdemont a Itàlia i acusa el Suprem de voler "enganyar" la justícia europea.

En tot cas, la decisió d'aquest divendres suposa un nou revés al Suprem a l'espera del que pugui decidir la justícia italiana el dia 4 d'octubre. Segons ha explicat l'advocat de Puigdemont Josep Costa, el jutge italià ha fonamentat la seva decisió en la decisió del TGUE que donava per suspeses les euroordres i mantenia la "immunitat de desplaçament" de Puigdemont per poder moure's per Europa sense restriccions. La resolució de la cort sarda, per ara, s'alinea amb les que ja hi ha hagut a Alemanya, Escòcia i Bèlgica, i xoca de ple amb el criteri exhibit per les autoritats judicials espanyoles, que en el cas dels presos polítics els va mantenir dos anys en presó preventiva i, després, els va condemnar a penes d'entre nou i tretze anys de presó. A Europa, el criteri és un altre.

Sánchez perd una oportunitat
La decisió té derivades polítiques. Puigdemont en surt reforçat i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perd una oportunitat d'allunyar-se de les tesis al Suprem i fer una aposta real pel diàleg amb Catalunya i concretament amb l'expresident de la Generalitat. Si bé va acceptar els indults i la setmana passada es va reunir la taula de diàleg, en el cas de Puigdemont el PSOE ha tingut fins ara una resposta semblant a la del PP i manté el convenciment que el líder independentista s'ha de sotmetre a l'acció de la justícia.

Això se suma a la negativa d'abordar aquest any la reforma del delicte de sedició, que podria facilitar el retorn de Puigdemont a Catalunya. Preguntat avui per la qüestió, Sánchez ha refermat l'aposta del diàleg però no s'ha mogut del guió i ha insistit que Puigdemont s'ha de posar a disposició de la justícia espanyola, que el reclama per sedició

I ara què? El precedent més clar és el d'Alemanya el 2018. Aleshores, aquell procediment va allargar-se quatre mesos i Puigdemont no va poder sortir del territori alemany. Ara, això canvia i Puigdemont és lliure de moure's per Europa. A més, la seva defensa manté que la qüestió anirà més ràpid a Itàlia perquè ja hi ha diverses resolucions favorables als interessos de Puigdemont. De moment, la data marcada al calendari és el 4 d'octubre però també caldrà estar pendent del TGUE i de possibles mesures cautelars en relació a la immunitat. Puigdemont recupera la llibertat, el Suprem en surt escaldat, i l'estratègia de l'exili suma una nova victòria.