El transport públic serà gratuït per a menors, joves i aturats

Sánchez anuncia un pas més en la rebaixa actual dels preus i també es compromet a mantenir l'ajut hipotecari i la reducció de l'IVA en productes bàsics

Passatgers en un tren de Rodalies
Passatgers en un tren de Rodalies | Europa Press
15 de novembre del 2023
Actualitzat a les 14:44h
Pedro Sánchez ha anunciat aquest dijous el trinomi de mesures socials que aplicarà el nou govern espanyol en els pròxims mesos, en el discurs del seu debat d'investidura. El líder socialista, com a principal novetat, ha assegurat que el transportpúblic serà gratuït a partir del pròxim 1 de gener per a menors, joves i persones en situació d'atur. En paral·lel, també s'ha compromès a mantenir l'ajut hipotecari i prolongar la reducció de l'IVA dels productes bàsics.

El candidat a la presidència ha situat la gratuïtat del transport públic per a aquests col·lectius com un pas més en consolidar l'Estat com a "referent mediambiental" i ha plantejat la possibilitat que es converteix en una política permanent. Cal recordar que en la passada legislatura es va aplicar la gratuïtat de Rodalies i Renfe mentre que es van rebaixar entre un 30% i un 50% els títols de transport públic.

Per altra banda, Sánchez ha anunciat que el futur executiu estendrà la reducció de l'IVA dels aliments bàsics fins al juny de 2024, ampliant una altra de les mesures que van formar part dels diferents paquets socials per pal·liar les conseqüències de la guerra aUcraïna. A nivell de conciliació familiar, el president espanyol en funcions ha dit que ampliarà els permisos de paternitat i maternitat a les 20 setmanes, universalitzarà l'educació de 0 a 3 anys i les famílies monoparentals amb més de dos fills tindran protecció com les famílies nombroses.

En la mateixa línia, el candidat socialista també ha explicat que elevarà el llindar de la renda mitjana de 30.000  a 38.000 euros perquè més famílies es puguin acollir a la mesura d'alleugeriment hipotecari, ja en vigència, i que estableix la congelació de la quota mensual durant un any, així com l'ampliació del termini d'amortització fins als set anys.

En matèria de gènere, Sánchez ha anunciat també una nova llei de "representació paritària" amb l'objectiu de trencar el sostre de vidre: “Si les dones representen el 50% de la societat, el 50% del poder polític i econòmic els correspon elles”, ha assegurat el president espanyol, que ha contraposat aquesta idea a les polítiques masclistes de la dreta i l'extrema dreta.