El TSJC deixa Natàlia Garriga a un pas del judici pels preparatius de l'1-O

El tribunal tanca la instrucció de la causa contra la consellera de Cultura, que s'uneix a la de Jové i Salvadó. Garriga està investigada per desobediència

Natàlia Garriga, consellera de Cultura
Natàlia Garriga, consellera de Cultura | ACN
31 de maig del 2022
Actualitzat el 08 de juliol a les 17:07h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat per tancada la instrucció del sumari de la causa contra la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, investigada per un delicte de desobediència greu, i la deixa a les portes del judici. Garriga està encausada pel seu paper en els preparatius del referèndum quan era alt càrrec del Departament d'Economia, que l'any 2017 pilotava Oriol Junqueras.

D'aquesta manera, la causa de Garriga ja es troba al mateix punt que la resta del procediment, en què també consten com a investigats els diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, exalts càrrecs també d'Economia, i processats per malversació, revelació de secretes, desobediència i prevaricació.

La causa contra la consellera investiga els preparatius de l'1-O i va començar al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona. Garriga va ser una de les detingudes del 20 de setembre de 2017 en el marc de l'operatiu de la Guàrdia Civil per frenar el referèndum. A principis d'any, el TSJC es va quedar la causa i va citar a declarar Garriga, que va negar la malversació i va assegurar que en cap moment va ser requerida pel Tribunal Constitucional (TC) per no tirar endavant iniciatives relacionades amb l'1-O. L'any 2017, Garriga era directora de serveis de la secretaria general d'Economia, amb Jové com a secretari general. 

Quan va ser nomenada consellera, la seva defensa va demanar al TSJC que es declarés competent per assumir la causa, i que s'agrupés a la de Jové i Salvadó. El tribunal ho va descartar en un principi i va ordenar a la sala d'admissions que estudiés el cas. Finalment va acceptar assumir la causa contra Garriga i agrupar-la a la dels dos diputats d'ERC. Ara, amb la instrucció tancada, es podran presentar escrits d'acusació i defensa, i fixar la data de judici.