Els «comuns» eviten l'autocrítica i ratifiquen que no faran president Puigdemont

Xavier Domènech emplaça a una "reflexió" a totes les formacions del "catalanisme progressista" | Catalunya en Comú-Podem considera que "el gran derrotat en aquestes eleccions és M. Rajoy"

22 de desembre del 2017
Actualitzat a les 21:11h

Xavier Domènech, flanquejat per Elisenda Alamany i Jéssica Albiach, durant la valoració dels resultats del 21-D Foto: Sara González


El resultat dels "comuns" ha estat clarament decebedor. Els 8 diputats obtinguts es queden per sota dels 11 que va obtenir Catalunya Sí que es Pot i, a més, d'entrada són prescindibles per a la governabilitat tenint en compte que l'independentisme ha retingut la majoria absoluta. A tot això se suma que han quedat cinquens a Barcelona, la ciutat governada per Ada Colau. Malgrat tot, encara en plena digestió dels resultats, els de Xavier Domènech han esquivat l'autocrítica sobre en què poden haver fallat. S'han cenyit, simplement, a admetre que faran una "reflexió" interna com a espai que entenen que no s'ha de circumscriure només a ells, sinó a totes les formaciones del "catalanisme progressista" pel seu retrocés electoral. Tot un missatge adreçat a ERC i el PSC, amb qui els "comuns" aspiraven formar govern, i també a la CUP.

Domènech ha reconegut que aquests no són els resultats que volia la seva formació, però s'ha reiterat en el seu projecte. "Estem orgullosos d'haver defensat la no confrontació i a construcció de la transversalitat", ha insistit. I ha afegit que els "comuns" seran els que tindran "les mans més lliures" per construir un projecte de futur per a Catalunya. No estan disposats, doncs, a haver d'assumir contradiccions i per això ha reiterat que "són la força que no es subordinarà a cap de les dretes". Ha volgut deixar clar que no faran Carles Puigdemont president "ni per acció ni per omissió" i Domènech ha precisat que no es tracta de "veto personal" i que, per tant, no faran el mateix que va fer la CUP amb Artur Mas.

La "derrota" de Rajoy i el compromís en contra del 155

Domènech ha fracassat en el seu intent de ser el candidat que posés fi als dos blocs que en aquestes eleccions han quedat clarament enquistats i de ser el ressort que activés també un canvi de majories a Espanya. Ha assumit ja que la ciutadania l'ha "col·locat a l'oposició". Però també ha advertit l'independentisme que no té motius per a "l'eufòria" perquè la via unilateral que han alimentat fins ara només ha servit per "alimentar els blocs" i per fer "més dèbil el país".

En tot cas, els "comuns" també han volgut deixar clar el seu compromís amb la recuperació de l'autogovern de Catalunya i l'enderrocament del 155. "El gran derrotat en aquestes eleccions és M.Rajoy", ha assegurat Domènech utilitzant la denominació que consta als papers de Bárcenas. I és que, sota el seu criteri, els resultats del 21-D han estat una "gran resposta contrària al 155" i s'ha "imposat la capacitat per superar-lo" i de recuperar l'autogovern "en tota la seva plenitud". Els conflictes polítics, ha insistit, "no es poden resoldre per la via penal". 

Sense representants per Girona i Lleida

Es mirin com es mirin, les xifres de Catalunya en Comú-Podem són demolidores: si quan es va presentar Lluís Rabell va sumar 367.613 vots amb una coalició en la qual no es va implicar la formació de l'alcaldessa Ada Colau, ara que sí que en forma part n'ha obtingut 44.000 menys amb el 99,7% dels resultats escrutats. Han perdut dos representants a Barcelona i el que tenien per Girona. Mantenen la de Tarragona i es tornen a quedar sense cap diputat per Lleida, on la cap de llista era la senadora Sara Vilà. Pel que fa a la dràstica pèrdua de suport a la capital catalana, Domènech ha assegurat que en tot cas serà a les municipals del 2019 on els ciutadans valoraran la gestió que estan fent els "comuns" al capdavant de l'Ajuntament.  

La situació obligarà la confluència, que tot just fa nou mesos que va néixer, a una reflexió interna sobre com afrontar el seu futur més immediat dins i fora del Parlament tenint en compte, a més, que les municipals són en un any i mig. Fonts de la candidatura expliquen que a partir d'ara hauran de reunir els seus òrgans de direcció, però que també parlaran amb "totes les formacions" per explorar si existeix alguna possibilitat d'aliança. L'escletxa? Que Junts per Catalunya i ERC no aconsegueixen apuntalar la majoria absoluta amb la CUP. Amb tot, donen pràcticament per fet que es quedaran en l'oposició d'una legislatura amb govern independentista que preveuen, de nou, curta. "Estem en un bucle", insisteixen.  

Mantenir la moral després de les eleccions més difícils

Els "comuns" eren conscients ja de partida que aquestes serien unes eleccions altament complexes. Les més difícils per a un Xavier Domènech que ve de guanyar dues eleccions generals a Catalunya. De fet, aquestes són les primeres eleccions des de les municipals del 2015 en què els "comuns" han d'encaixar una derrota electoral. Domènech ha intentat mantenir la moral de la seva tropa tot assegurant que han de seguir persistint i que els seus 8 diputats batallaran per portar la gent i els drets socials al centre del Parlament.

Exercir el paper de frontissa en un context tan polaritzat ha passat factura als de Domènech i ara el gran temor que reconeixen entre bambolines és el de quedar relegats a la irrellevància parlamentària si no acaben entrant en un joc d'aliances on, inevitablement, Junts per Catalunya portarà la veu cantant dins del bloc sobiranista. Precisament aquest escenari allunya les possibles complicitats, que els "comuns" esperaven explorar principalment amb ERC. Però amb els resultats ja sobre la taula, els de Domènech hauran d'explorar fins a quin punt estan disposats, o no, a assumir contradiccions. 
 

Xavier Domènech i Ada Colau, durant la valoració del 21-D Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


Una campanya amb coordenades pròpies

Catalunya en Comú-Podem no han volgut sotmetre's a la lògica de la polarització i han fet una campanya a mida sota les seves pròpies coordenades. Ni les enquestes que els han augurat un resultat per sota dels 11 diputats de Catalunya Sí que es Pot ni el risc de perdre focus mediàtic han fet variar la seva estratègia. Xavier Domènech s'ha presentat com el presidenciable capaç de destruir els dos blocs en pugna, però ha vist frustrades les seves expectatives. Ho ha intentat aixecant la bandera de l'agenda social entre les estelades i les rojigualdes, unes polítiques que ha deixat clar que no pensen impulsar de la mà de cap dreta: ni la de Junts per Catalunya -ell considera que és una "coalició entre el PDECat i Convergència"- ni la de Ciutadans i el PP.

Domènech ha apel·la durant tota la campanya a un tripartit de "progrés" de la mà de socialistes i republicans. Els vetos creuats ja havien quedat clars des del principi entre ERC i el PSC, però és que, a més, el tripartit d'esquerres suma tan sols 57 diputats que es queden molt lluny de la majoria absoluta, amb la qual cosa s'ha demostrat del tot impossible.