Els «comuns» no igualen el resultat de CSQEP i s'aboquen a la irrellevància

Catalunya en Comú-Podem es queda amb 8 diputats que no seran decisius i Xavier Domènech deixa clar que el seu paper és a l'oposició | Els "comuns" insten els partits d'esquerres a "reflexionar" i encaixen amb desolació el triomf de Ciutadans també a Barcelona

Xavier Domènech i Elisenda Alamany, arribant al campus de la Ciutadella de la UPF
Xavier Domènech i Elisenda Alamany, arribant al campus de la Ciutadella de la UPF | Catalunya en Comú
21 de desembre del 2017
Actualitzat el 22 de desembre a les 2:05h
Ni han pogut superar els 11 diputats que tenia Catalunya Sí que es Pot en aquesta última legislatura ni tenen la clau de governabilitat que tant han reivindicat en campanya. Nit electoral de desolació entre els "comuns" de Xavier Domènech, que han seguit l'escrutini amb resignació. Hauran d'afrontar una legislatura amb 8 diputats prescindibles davant la majoria absoluta de l'independentisme i, a més, amb l'impacte d'encaixar que Ciutadans és la força guanyadora en vots i en escons i que ha arrasat a Barcelona, la joia de la corona dels "comuns" sota la batuta d'Ada Colau. A la capital catalana, s'han enfonsat fins a la cinquena posició.

Domènech ha fracassat en el seu intent de ser el candidat que posés fi als dos blocs que en aquestes eleccions han quedat clarament enquistats i de ser el ressort que activés també un canvi de majories a Espanya. Ha assumit ja que la ciutadania l'ha "col·locat a l'oposició" i, malgrat reconèixer que és una estocada que no esperaven, s'ha refermat en què el projecte que abandera serà el que a mig termini resoldrà la polarització catalana. "Això és una cursa de fons", insisteix un dels membres de la seva direcció.  

Sense representants per Girona i Lleida

Es mirin com es mirin, les xifres són demolidores: si quan es va presentar Lluís Rabell va sumar 367.613 vots amb una coalició en la qual no es va implicar la formació de l'alcaldessa Ada Colau, ara que sí que en forma part n'ha obtingut 44.000 menys amb el 99,7% dels resultats escrutats. Han perdut dos representants a Barcelona i el que tenien per Girona. Mantenen la de Tarragona i es tornen a quedar sense cap diputat per Lleida, on la cap de llista era la senadora Sara Vilà.  

Això obligarà la confluència, que tot just fa nou mesos que va néixer, a una reflexió interna sobre com afrontar el seu futur més immediat dins i fora del Parlament tenint en compte, a més, que les municipals són en un any i mig. Colau ha fet costat a Domènech en aquesta nit electoral difícil, però no ha adreçat cap missatge. Fonts de la candidatura expliquen que a partir d'ara hauran de reunir els seus òrgans de direcció, però que també parlaran amb "totes les formacions" per explorar si existeix alguna possibilitat d'aliança. L'escletxa? Que Junts per Catalunya i ERC no aconsegueixen apuntalar la majoria absoluta amb la CUP. Amb tot, donen pràcticament per fet que es quedaran en l'oposició d'una legislatura amb govern independentista que preveuen, de nou, curta. "Estem en un bucle", insisteixen.  

La "reflexió" de les esquerres i l'advertència a Rajoy

Domènech ha reconegut que aquests no són els resultats que els "comuns" volien per poder trencar la dinàmica de blocs, però ha emplaçat a "reflexionar" el conjunt de les forces progressistes i d'esquerres. Tota un apel·lació a ERC, que ha perdut en la pugna per l'hegemonia davant Junts per Catalunya; el PSC, que només creix en un diputat malgrat haver sumat exdirigents d'Unió a les seves files; i també la CUP, que ha passat de 10 diputats a 4. De fet, si a la seu electoral dels "comuns" no s'ha viscut amb més dramatisme el resultat ha estat precisament perquè també la resta de formacions d'esquerres han punxat en les seves expectatives.

Pel que fa a Catalunya en Comú, Domènech s'ha mostrat convençut que, a mig termini, el seu projecte serà el que "desencalli" la situació per "obrir una nova etapa a Catalunya", un escenari que ha dubtat que l'independentisme -a qui ha acusat d'haver governat "només per a una part del país"- sigui capaç d'inaugurar. El cap de llista dels "comuns" també ha dit, però, que aquests resultats han de "fer reflexionar" a aquells que han donat suport al 155 i al propi govern de Mariano Rajoy. "A Catalunya no es poden fer polítiques basades tan sols en el codi penal i la repressió", ha sentenciat. A més, ha volgut deixar clar que, per molt que ell no encapçali una llista independentista, el seu vot servirà per "superar l'etapa del 155".

Mantenir la moral després de les eleccions més difícils

Els "comuns" eren conscients ja de partida que aquestes serien unes eleccions altament complexes. Les més difícils per a un Xavier Domènech que ve de guanyar dues eleccions generals a Catalunya. De fet, aquestes són les primeres eleccions des de les municipals del 2015 en què els "comuns" han d'encaixar una derrota electoral. Domènech ha intentat mantenir la moral de la seva tropa tot assegurant que han de seguir persistint i que els seus 8 diputats batallaran per portar la gent i els drets socials al centre del Parlament.

Exercir el paper de frontissa en un context tan polaritzat ha passat factura als de Domènech i ara el gran temor que reconeixen entre bambolines és el de quedar relegats a la irrellevància parlamentària si no acaben entrant en un joc d'aliances on, inevitablement, Junts per Catalunya portarà la veu cantant dins del bloc sobiranista. Precisament aquest escenari allunya les possibles complicitats, que els "comuns" esperaven explorar principalment amb ERC. Però amb els resultats ja sobre la taula, els de Domènech hauran d'explorar fins a quin punt estan disposats, o no, a assumir contradiccions. 
 

Xavier Domènech i Ada Colau, durant la valoració del 21-D Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


Una campanya amb coordenades pròpies

Catalunya en Comú-Podem no han volgut sotmetre's a la lògica de la polarització i han fet una campanya a mida sota les seves pròpies coordenades. Ni les enquestes que els han augurat un resultat per sota dels 11 diputats de Catalunya Sí que es Pot ni el risc de perdre focus mediàtic han fet variar la seva estratègia. Xavier Domènech s'ha presentat com el presidenciable capaç de destruir els dos blocs en pugna, però ha vist frustrades les seves expectatives. Ho ha intentat aixecant la bandera de l'agenda social entre les estelades i les rojigualdes, unes polítiques que ha deixat clar que no pensen impulsar de la mà de cap dreta: ni la de Junts per Catalunya -ell considera que és una "coalició entre el PDECat i Convergència"- ni la de Ciutadans i el PP.

Domènech ha apel·la durant tota la campanya a un tripartit de "progrés" de la mà de socialistes i republicans. Els vetos creuats ja havien quedat clars des del principi entre ERC i el PSC, però és que, a més, el tripartit d'esquerres suma tan sols 57 diputats que es queden molt lluny de la majoria absoluta, amb la qual cosa s'ha demostrat del tot impossible.