Els comuns porten ara al ple la reprovació de Felip VI

Presenten la iniciativa al Parlament després d'haver votat en contra de la proposta de JxCat i la CUP perquè contenia també la implementació de la República

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach
La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach | Adrià Costa
10 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 19:01h
Entre la dotzena de votacions que van perdre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC al debat de política general per la pèrdua de la majoria independentista, una de les més sonades va ser la de la reprovació del rei Felip VI i l'abolició de la monarquia. No va prosperar perquè els vots de JxCat, ERC i la CUP van ser insuficients i perquè els comuns van votar-hi en contra perquè també contenia la intenció d'implementar la República. Catalunya en Comú Podem va rebre crítiques dels independentistes i ara ha estat el grup de Jéssica Albiach qui ha presentat una proposta pròpia per reprovar el rei.

Es tracta d'una proposta de resolució presentada en el marc del ple de la convivència que es votarà aquest dijous i que, si tot va segons el previst, té moltes oportunitats de prosperar. El text aposta per l'abolició d'una "institució caduca i antidemocràtica" com és la monarquia i demana la reprovació del rei pel seu discurs el 3 d'octubre de l'any passat, així com una condemna explícita a les amenaces amb l'aplicació del 155 i la il·legalització de partits.

El moviment dels comuns arriba després que al final del debat de política general es veiessin abocats a argumentar per què havien votat en contra de la reprovació plantejada per JxCat i la CUP. El text plantejat per les dues formacions incloïa la "voluntat de la majoria dels catalans d'assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya", un postulat que els comuns consideren "contradictori" amb l'exigència d'un referèndum acordat i una lectura que no s'ajusta al que ells entenen com "la voluntat del poble" català.

A l'hora de justifica per què havien votat en contra, sí que van assegurar que reprovaven "absolutament" l'actuació de Felip VI i el discurs del dia 3 d'octubre.