Els comuns reclamen al Govern una proposta per escrit per negociar els pressupostos

Economia respon al grup de Jéssica Albiach que tindran les xifres sobre fiscalitat si acudeixen a la segona reunió a la qual han estat citats

El vicepresident Pere Aragonès, reunit amb Jéssica Albiach i David Cid el passat 29 de novembre
El vicepresident Pere Aragonès, reunit amb Jéssica Albiach i David Cid el passat 29 de novembre | ACN
12 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:00h
La negociació dels pressupostos de la Generalitat no avança. La conselleria d'Economia s'ha posat en contacte amb els comuns per demanar una segona reunió per seguir explorant una entesa, però el grup de Jéssica Albiach ha respost que sense una proposta prèvia per escrit sobre "què pensen fer amb la fiscalitat" i quines són "les línies mestres" dels comptes no estan disposats a fer aquesta segona trobada. "Si venen, tindran les xifres", responen des del departament capitanejat per Pere Aragonès. 

L'any 2019 arrencarà amb prórroga pressupostària. "És el novè any consecutiu i Aragonès es va comprometre a evitar-ho", recorden des dels comuns. Però a 12 de desembre i amb la negociació dels pressupostos a les beceroles, la prórroga es fa inevitable fins almenys el mes de març. Catalunya en Comú Podem ja va advertir que havia sortit "decebuda" de la primera reunió pels comptes que es va produir el 29 de novembre. Especialment perquè no se'ls havia posat cap document sobre la taula. 

Ara, per tornar-se a reunir, reclamen tenir una proposta per escrit per estudiar-la abans de trobar-se cara a cara de nou amb el conseller. "Si volen seure a parlar, nosaltres no tenim cap problema, però volem primer els documents", afirmen des dels comuns, que recorden que la conselleria es va comprometre a fer una estimació de la proposta fiscal que van fer per recaptar més recursos apujant, per exemple, l'IRPF de les rendes altes. Fonts d'Economia responen, però, que és "complex" enviar abans les propostes sense poder-les explicar i emplacen els comuns a acceptar la cita proposada per conèixer les xifres. Demanen "responsabilitat" si realment volen seure a parlar-ne i recorden que no és "ni la primera reunió ni la primera trucada".

"Si busquen excuses demanant abans les xifres, ells mateixos. Nosaltres els continuarem citant", diuen des d'Economia

"Si busquen excuses demanant abans les xifres, ells mateixos. Nosaltres els continuarem citant", insisteixen des del departament d'Aragonès, que subratllen que es dona prioritat als comuns perquè van ser els primers amb qui es van reunir. El segon grup que es va sondejar des del Govern són els socialistes. Aragonès es va reunir amb Eva Granados i Alícia Romero el 4 de desembre, però el PSC ja ha deixat clar que sense pressupostos de l'Estat no pensen negociar els de la Generalitat

La negociació, doncs, està pendent a hores d'ara de l'estira-i-arronsa amb els comuns per veure qui dona el seu braç a tòrcer abans: els comuns acceptant que fins que no acudeixin a la cita no tindran xifres o el Govern facilitant documents per agendar aquesta segona trobada. L'executiu català necessita el suport dels vuit diputats dels comuns -a qui consideren el principal grup per negociar un cop s'ha autodescartat la CUP- per aprovar els pressupostos, pedra angular del projecte de tot govern.