Els comuns, sobre Borràs: «La segona autoritat del país ens ha mentit a tots»

Reclamen que doni explicacions al ple del Parlament o en comissió perquè els grups puguin fer preguntes públicament

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa | Catalunya en Comú
07 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:33h
"La segona autoritat ens ha mentit a tots, als diputats i a la ciutadania". Així ha denunciat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, l'actuació de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sobre l'escó del ja exdiputat de la CUP Pau Juvillà. Els comuns reclamen a la dirigent que, més enllà d'entrevistes als mitjans, doni explicacions en seu parlamentària, sigui davant del ple de la cambra o en comissió, perquè els grups puguin fer les preguntes que considerin. Fins ara, Borràs només ha dit que donarà explicacions a la junta de portaveus, que es reuneix a porta tancada, una estratègia que des de Catalunya en Comú entenen que busca "dissoldre la seva responsabilitat".

Mena ha considerat un "sainet" la seqüència de fets que es va viure la setmana passada al Parlament i que ha acabat amb Juvillà cessat en data 28 de gener, malgrat que la presidenta insistia que continuava sent diputat i que així ho van votar els grups independentistes i els comuns al ple. "Demanem que s’actuï amb la màxima transparència possible, que expliqui tota la veritat. No ens podem permetre el desgast institucional i el descrèdit del Parlament de Catalunya", ha insistit el portaveu, que ha argumentat que, al marge del debat sobre si tenia o no alternativa a obeir la Junta Electoral, el que segur que no era una alternativa era "mentir". 

Els comuns també han fet referència a la polèmica aprovació de la reforma laboral gràcies a l'error d'un diputat del PP que va votar a favor quan, en realitat, pretenia votar en contra per fer-la caure amb els dos vots d'UPN. Segons Mena, tothom ha de fer "autocrítica" i, després de veure "l'esforç de la dreta" per tombar-la, ha emplaçat també a reflexionar a qui va votar en contra. Un missatge adreçat a ERC, a qui no ha mencionat directament. El posicionament de Catalunya en Comú és que l'experiència viscuda ha de servir per assumir que "només hi ha una majoria possible", que és l'aliança plurinacional de la investidura.

Sobre l'impacte del no dels republicans en el suport dels comuns al Govern de Pere Aragonès, Mena s'ha limitat a dir que per a ERC és "un error jugar amb foc" però que, en tot cas, ells exerciran una "oposició responsable" al Parlament. En aquest sentit, ha demanat que les formacions que volen "transformar el país" assumeixin que han "d'anar de la mà" al Parlament i al Congrés dels Diputats.