Els renovadors del PDC es preparen per conquerir el territori

El 30 de setembre s’elegiran les direccions de les nou vegueries en què s’ha estructurat la nova Convergència | Que el nou partit arreli a l'àrea metropolitana es considera crucial per consolidar la nova formació

Un moment del congrés fundacional del PDC, celebrat al Palau de Congressos el mes de juliol
Un moment del congrés fundacional del PDC, celebrat al Palau de Congressos el mes de juliol | Adrià Costa
23 d'agost del 2016
Actualitzat a les 11:42h
El mes d’agost ha obert un parèntesi en els moviments interns al Partit Demòcrata Català (PDC). El congrés del juliol va elegir la nova cúpula de la formació, però ara cal elegir la direcció de les organitzacions territorials, que es farà el setembre. Serà la segona part del procés de renovació interna.

Nou vegueries

La ponència d’organització aprovada en el congrés fundacional del juliol va establir nou vegueries territorials: Barcelona ciutat, comarques de Barcelona, de la Catalunya central, de Girona, de Lleida, de l’Alt Pirineu, de Tarragona, de les Terres de l’Ebre i del Penedès. El 30 de setembre i l’1 d’octubre, els associats del PDC elegiran en primàries els presidents d’aquestes territorials i els presidents comarcals del nou partit.

La lectura que fan els renovadors
 
Des de l’òptica dels sectors que aposten per una renovació profunda de la nova Convergència, en bona part aplegats a la plataforma Generació Llibertat, es fa una lectura positiva del congrés. La retirada de figures tan rellevants com Jordi Turull o Germà Gordó va ser valorada com un senyal de canvis pel que fa a noms que era necessària. També es va valorar positivament el triomf de Mercè Conesa davant el conseller Santi Vila en l’elecció per a la presidència del consell nacional.

La batalla per Defensora de l’Associat

Junt a l’elecció dels responsables territorials, hi haurà també una altra contesa electoral per elegir el Defensor de l’Associat, un càrrec de nova creació. En la primera volta del juliol, van quedar en primera posició Iolanda Aguilar (37%) i Iolanda Garcia (24%), que ara disputaran una segona volta. Es tracta de dues persones de pes. Aguilar és una activa militant i pertany al nucli dur de Generació Llibertat. Els grups més renovadors la recolzen. Garcia està ben connectada amb la JNC.

Els renovadors es mouen a Barcelona ciutat

Malgrat que l’estiu ha reduït l’activitat dels diversos grups organitzats, ha tingut lloc una reunió restringida convocada per Carles Agustí, un dels noms destacats de Generació Llibertat, per preparar la seva candidatura a la presidència de Barcelona ciutat. La seva voluntat és formar un equip amb cares noves per liderar el partit a la capital. Una plaça decisiva després que Convergència perdés l’alcaldia.

Agustí haurà de competir amb dos candidats més, que tenen també una sòlida base política. Mercè Homs, vinculada a Moment Zero i germana de Francesc Homs, és vista com l’opció més propera a l’antiga direcció. Teresa Pitarch, directora de l’Institut Català de les Dones, és l’aspirant de Nova Barcelona (la marca de Nova Convergència, impulsada per Germà Gordó, a la capital). Pitarch disposa també d’un ampli suport dins del partit a Barcelona.

Isidre Sierra, un nom fort per a Barcelona comarques

Un territori on els renovadors pensen presentar batalla és a la vegueria de Barcelona comarques. Aquí corre amb força el nom d’Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat i membre de la plataforma Generació Llibertat. Sierra és un dirigent vist com exemple de quadre jove (té 44 anys) i deslligat del passat, i és alcalde d’un municipi del Baix Llobregat. Per la gent de Generació Llibertat, el futur del nou Partit Demòcrata es troba en la capacitat que demostri per arrelar-se a l’àrea metropolitana. L’aposta del PDC per lideratges com el de Sierra es considera una prioritat per aquests sectors.