ERC, PSC, Junts i comuns promouen al Parlament que els abusos greus a menors no prescriguin

Un cop el text -de caràcter no retroactiu- s'aprovi, la cambra ho enviarà al Congrés dels Diputats perquè s'aprovin els canvis al codi penal

La comissió d'investigació del Parlament d'abusos a l'Esglèsia.
La comissió d'investigació del Parlament d'abusos a l'Esglèsia. | Europa Press
19 de desembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 15:02h

ERC, PSC, Junts i comuns han entrat a registre aquest dimarts una llei per fer imprescriptibles els delictes de pederàstia al codi penal amb penes de més de cinc anys. Un cop aprovat, el Parlament enviarà el text al Congrés dels Diputats perquè la proposició de llei -de caràcter no retroactiu, i per tant, no aplicable als delictes del passat- sigui presa en consideració. És aquesta cambra la que pot introduir canvis després al codi penal. 

La proposta s'emmiralla en altres països com França i Portugal, i respon a una demanda de les associacions de víctimes d'abusos. De fet, diverses entitats s'han trobat aquest matí amb els grups proposants, entre les quals hi havia la fundació Vicki Bernadet, que treballa per l'atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals infantils. De fet, el text s'ha registrat aquest dimarts després d'una reunió dels grups parlamentaris amb representants i entitats de víctimes.

En una atenció als mitjans des del Parlament, Miguel Hurtado, el primer denunciant del cas Montserrat, ha destacat la importància d'aquest pas a la cambra catalana: "Per fi se'ns escolta". Després de reunir-se amb els grups, Hurtado i altres activistes i víctimes de la pederàstia han reclamat que l'Estat s'homologui a la majoria de països de la UE, on 14 dels 27 membres tenen la imprescriptibilitat inclosa als codis penals, com a mínim pels delictes més greus. Hurtado ha advertit Espanya que, "si vol ser l'excepció a Europa, ho haurà d'explicar".
 

Pedro Sánchez ho va mencionar en el discurs d'investidura


El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va fer menció de la importància de la imprescriptibilitat d'aquests abusos a menors d'edat, durant el seu discurs d'investidura, al novembre: "Reforçarem el marc jurídic perquè els delictes d'agressió i abusos sexuals a menors no estiguin limitats a un moment concret i la responsabilitat civil no prescrigui". Aquestes paraules de Sánchez han accelerat les converses i negociacions dels grups al Parlament, d'on finalment la CUP se'n va despenjar.

Segons l'article 183 del Codi Penal, qui realitzi ates de caràcter sexual amb un menor de 16 anys serà castigat com a responsable d'abús sexual a un menor amb la pena de presó de dos a sis anys. Ara mateix els delictes sexuals que prescriuen al cap de 10 anys són els que reben una pena màxima d'entre 5 i 10 anys de presó. Així, qualsevol delicte greu de pederàstia ja ha prescrit al cap de 10 anys.

Però per què la CUP no ha registrat la llei amb la resta de formacions? Tot i estar d'acord amb "l'esperit" de la proposta, els anticapitalistes han decidit no signar-la per poder presentar, durant el tràmit parlamentari, esmenes. "Considerem que la via penal no és la més indicada per aquesta reparació, donat el seu caràcter no retroactiu. Per això presentarem propostes d'ampliació del text presentat que especifiquin, per una banda, la qüestió estructural de l'àmbit eclesiàstic i, per l'altra, la no prescribilitat per via civil, acompanyada de l'obligatorietat d'investigació dels fets independentment de què prosperi o no la via penal iniciada", especifiquen fonts dels anticapitalistes a Nació.
 

ERC reivindica que el Parlament és "pioner"


Després de registrar-se el text des d'ERC la portaveu Raquel Sans ha reivindicat que el Parlament és "pioner i referent" en la lluita contra els abusos sexuals a menors. "Avui és un dia de felicitat", ha dit en roda de premsa. Es tracta, segons Sans, que les víctimes d'abusos sexuals "no es trobin amb les portes de justícia tancades" com passa ara moltes vegades. I ha assenyalat que, en aquest tipus de delictes, hi ha una "evidència empírica" que les denúncies arriben tard, quan ja ha prescrit el delicte.
 

Proposició de llei de modificació de la prescripció de delictes d'abusos a menors by naciodigital on Scribd