ERC i el PSOE pacten unir la comissió d'investigació de Pegasus amb la de l'operació Catalunya

La fusió, per reduir "colls d'ampolla parlamentaris", implicarà allargar la feina de mig a un any sencer, i ja s'han pactat alguns compareixents per la branca del Catalangate com els exdirectors del CNI Félix Sanz i Paz Esteban

Gabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid, al Congrés.
Gabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid, al Congrés. | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press
Redacció
17 d'octubre de 2024, 16:55
Actualitzat: 17:13h

En els pactes entre el PSOE i l'independentisme per constituir la mesa del Congrés dels Diputats, abans de la investidura de Pedro Sánchez, Junts va acordar amb els socialistes la creació d'una comissió per investigar l'operació Catalunya, mentre que ERC una sobre l'espionatge a líders independentistes amb Pegasus. Més d'un any després, ara s'ha acordat fusionar-les, tal com ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar Nació. "La de Pegasus passa a formar part de l'operació Catalunya perquè són dues branques del mateix i per evitar colls d'ampolla parlamentaris", apunten fonts d'ERC consultades.

El ritme d'aquestes comissions ha deixat molt a desitjar. De fet, la comissió de Pegasus encara no ha començat a caminar, i la de l'operació Catalunya es va activar tot just fa un mes, en el que va ser una concessió del PSOE als de Carles Puigdemont per acostar posicions amb la mirada posada amb l'aprovació del sostre de despesa de cara als pressupostos generals de l'Estat. Ara, amb la unificació de les dues comissions, es confia que s'accelerin les investigacions. 

En aquest sentit, els republicans apunten que tot i la fusió, "en cap cas es dilueix" la investigació de Pegasus. De fet, la intenció de les tres formacions implicades és ampliar el temps per indagar a un any, quan actualment era de sis mesos, per tal de permetre que desfilin tots els compareixents. De fet, l'acord entre ERC i el PSOE al qual s'ha arribat aquest dijous, també estableix que més enllà dels compareixents de l'operació Catalunya, n'hi haurà de propis del cas Pegasus. Segons fonts d'ERC, s'ha acceptat que se citin a declarar persones com els exdirectors del CNI Félix Sanz Roldán i Paz Esteban

En el cas de l'operació Catalunya, els grups ja han acordat un llistat de dirigents, com l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro i l'exlíder del PP Alícia Sánchez-Camacho, entre una vintena de persones. Aquest dimarts ja va haver-hi sessió amb dos compareixents: l’ex secretari d’estat de Seguretat i mà dreta del ministre, Francisco Martínez, i el comissari jubilat i exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional espanyola del 2012 al 2016, Eugenio Pino.