Espanya destinarà 1.000 milions d'euros en suport militar a Ucraïna aquest any

En una reunió entre Sánchez i Zelenski a la Moncloa, el president ucraïnès adverteix del risc que Putin "ampliï" l'ofensiva militar, de manera que cal "obligar-lo" a buscar la pau

Volodímir Zelenski i Pedro Sánchez, aquest dilluns a la Moncloa.
Volodímir Zelenski i Pedro Sánchez, aquest dilluns a la Moncloa. | Europa Press
27 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:44h

Acord entre Espanya i Ucraïna per fer arribar 1.000 milions d'euros en ajuda militar durant aquest 2024. Aquest és un dels elements que han sorgit de la reunió celebrada aquest dilluns a la Moncloa entre Pedro Sánchez i Volodímir Zelenski. "Estic molt agraït per l'ajuda, sobretot pel sistema de míssils antiaeris", ha apuntat el president ucraïnès, que ha posat l'accent en l'ofensiva russa, que aquests dies ha causat la mort de 16 persones en un centre comercial a la zona de Khàrkiv. Zelenski ha indicat que "valoren molt" el suport de l'Estat, perquè existeix la possibilitat que Vladímir Putin "ampliï" l'ofensiva militar, de manera que cal "ampliar la seguretat" i que Rússia se senti "obligada a la pau".

"És un honor rebre el president ucraïnès a Espanya", ha assenyalat Sánchez a l'inici de la roda de premsa. El líder del PSOE ha defensat la "sobirania" i la "integritat territorial" d'Ucraïna davant la invasió del Kremlin, i ha aprofitat per definir com una "inspiració" la defensa militar dels resistents. "Els hem fet costat amb el procés d'adhesió a la Unió Europea. Dos anys després, hem de redoblar el nostre suport", ha apuntat el president del govern espanyol, que ha reiterat el "ferm compromís" amb Ucraïna. Ha citat, sobretot, l'acord que s'ha subscrit de col·laboració que permetrà que arribin 1.000 milions d'euros en armament antiaeri per "defensar la població civil" dels atacs "indiscriminats" de Rússia.

Juntament amb aquest aspecte, el segon pilar del suport és la cimera per la pau a Suïssa impulsada pel govern helvètic i també per Ucraïna. "La pau ha de ser sòlida i duradora", ha remarcat Sánchez. La cimera es durà a terme en les properes setmanes. "Cal explorar totes les vies diplomàtiques per resoldre els conflictes a tot arreu. La participació ha de ser el més àmplia possible", ha ressaltat el líder del PSOE. Espanya també participarà a la cimera sobre la reconstrucció que es farà a Berlín a mitjans de juny. La Moncloa estarà representada pel ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. "Ucraïna pot comptar amb el govern espanyol per defensar la seva integritat territorial", ha indicat.

Volodímir Zelenski, Felip VI
Volodímir Zelenski i Felip VI, aquest dilluns. - Europa Press

"El més important, el més transcendent, és ajudar Ucraïna tant com sigui possible. El missatge que estem traslladant a la comunitat internacional i a Putin és que estarem amb ells tant com faci falta fins que es respecti la seva sobirania nacional. Aquest és el compromís que tenim assumit des del punt de vista bilateral", ha apuntat Sánchez. Zelenski ha asseverat que Ucraïna necessita míssils Patriot de nova generació per acabar amb l'ofensiva aèria russa. "Els necessitem en una quantitat necessària. Parlo de tenir unitats que detinguin l'ús de milers de bombes per part de Rússia", ha apuntat el president ucraïnès, que ha constatat la "por" que hi ha per entregar armes "defensives" al seu país.

Zelenski ha acusat Putin de "no voler la pau", i per això ha convidat les democràcies occidentals a participar en la cimera de la pau de Suïssa. La guerra va arrencar el febrer del 2022 i, després d'unes setmanes d'incertesa, Ucraïna va començar a resistir l'ofensiva russa. Fins al punt que, en bona part de l'any passat, les tropes de Zelenski van posar en marxa una contraofensiva pensada per recuperar encara més terreny. En els últims mesos, això sí, aquesta contraofensiva s'ha desaccelerat i tot s'està jugant a la zona de Khàrkiv.