Espinosa de los Monteros deixa la política i força Abascal a reorganitzar la cúpula de Vox

El fins ara portaveu de l'extrema dreta al Congrés s'havia distanciat del líder del partit per la pèrdua de pes polític dins de la formació

Iván Espinosa de los Monteros, al Congrés
Iván Espinosa de los Monteros, al Congrés | EP
08 d'agost del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a la 13:41h

Terratrèmol a Vox. El diputat electe i portaveu de l'extrema dreta al Congrés dels Diputats, Iván Espinosa de los Monteros, ha deixat el partit, segons ha avançat aquest dimarts al matí El Mundo. Els motius que l'han dut a prendre aquesta decisió són diversos, un és la degradació que ha experimentat la seva relació amb la cúpula de la formació i, en especial, amb el seu líder, Santiago Abascal; i l'altre la pèrdua de pes polític de la seva figura dins de Vox a favor de grups ultracatòlics i moviments reaccionaris com El Yunque.

A més a més, Espinosa de los Monteros s'hauria desencantat amb el projecte arran dels resultats obtinguts en les eleccions del 23-J, que han portat el partit a perdre quasi 20 diputats i quedar, pràcticament, en la irrellevància política, ja que no ha estat capaç de sumar majoria per formar govern, com s'esperava, amb el PP. El fins ara portaveu de la ultradreta considera que Vox, partit que ell mateix va col·laborar a fundar i en el qual milita des de fa una dècada, s'allunya molt de la idea amb què va néixer.

Malgrat això, en una roda de premsa aquest migdia des del Congrés, el mateix Espinosa de los Monteros ha volgut treure ferro dels problemes interns que l'haurien apartat de la formació d'extrema dreta i ha traslladat tota la responsabilitat del seu adeu a "motius personals i familiars". Segons ha explicat, en els últims mesos tant els seus pares com els seus fills han passat per problemes mèdics, ara ja superats. "Sens dubte, l'honor de la meva vida professional ha estat formar part del Congrés. Em sento especialment privilegiat d'haver estat membre d'aquesta casa durant més de quatre anys i d'haver pogut contribuir amb les meves limitacions i talents a la defensa dels interessos de l'Estat", ha expressat l'ultraconservador.

El fins ara portaveu de Vox no ha deixat passar l'oportunitat d'agrair a tots aquells que l'han acompanyat pel camí: periodistes, professionals de la cambra -amb una menció especial a la presidenta, Meritxell Batet, amb qui, ha dit, ha mantingut una "relació cordial i correcta"-, totes les persones que integren el seu partit, i el seu nucli més proper. Sobre Abascal, ha dit que ha estat "un privilegi col·laborar amb ell des del 2012" i que espera veure'l aviat a la Moncloa. "Em quedo a Vox. Sempre serè a la seva disposició per a qualsevol cosa que necessitin", ha volgut subratllar, confirmant així que no deixarà la militància.

"Tot ha valgut la pena, perquè Espanya sempre s'ho val. Me'n vaig amb optimisme i admiració cap al país, i amb enorme confiança pel fet que els espanyols podran crear un futur millor. Visca Espanya", ha acabat exclamant Espinosa de los Monteros. El portaveu de la direcció de Vox, l'eurodiputat Jorge Buxadé, preguntat sobre la marxa del seu company, ha considerat, en declaracions a la Cadena Cope, que "és un home extraordinari, un treballador incansable, un gran parlamentari i una bona persona que forma part de la història, del present i el futur de Vox, amb tota seguretat". L'eurodiputat d'extrema dreta també ha elogiat la seva "intel·ligència, sensatesa, prudència, capacitat de reacció i sentit de l'humor", així com els seus cara a cara amb la ministra d'Economia, Nadia Calviño, durant l'última legislatura.