L'Estat ocultarà les dades de l'execució pressupostària per autonomies

El detall del compliment de les inversions no es publica des de l'any passat, circumstància que se suma al fet que encara no s'han facilitat els números per calcular les balances fiscals, com va pactar Junts al gener amb el PSOE

L'Estat no té previst publicar les dades d'execució pressupostària
L'Estat no té previst publicar les dades d'execució pressupostària | Hugo Fernández
Redacció
23 de febrer del 2024
Actualitzat el 28 d'abril a les 12:03h

Cada mig any, el Ministeri d'Hisenda s'encarregava de publicar les dades d'execució pressupostària per autonomies. Era un mecanisme per saber fins a quin punt es complien les inversions incloses dins dels comptes generals de l'Estat. En el cas de Catalunya, la publicació de les dades servia per quantificar la dimensió dels incompliments en matèria d'infraestructures. A partir d'ara, però, aquestes xifres es mantindran ocultes, segons ha avançat El Periódico. Només hi haurà una comunicació anual sobre tot allò que tingui a veure amb el Ministeri de Transports.

Les últimes dades que s'haurien d'haver publicat són les del 30 de maig del 2023, que correspondrien a l'últim semestre del 2022. De fet, des del 22 d'octubre d'aquell any no s'han comunicat les xifres sobre l'execució pressupostària, que sempre havien anat com un rellotge. El grau de compliment del 2021 es va publicar just el 30 de maig de l'any següent, l'any anterior es va avançar al 28 de maig i el previ a aquest tot just va penjar-se a principis de juny. El retard registrat el 2023 va coincidir, a banda, amb les eleccions municipals a tot l'Estat.

En tot cas, els anteriors informes també coincidien -a banda de la puntualitat- en què el govern espanyol mai va complir amb els compromisos pressupostaris adquirits, deixant sense efecte bona part de les inversions aprovades. De fet, el 2021 només va executar un terç de les despeses acordades i incloses als comptes. I per a l'any 2022, no semblava que les dades haguessin de ser millors, ja que, segons l'informe relatiu al primer semestre, Catalunya era el territori amb un menor nivell d'execució per part de l'Estat.

L'ocultació de les dades arriba en un moment en què l'Estat encara no ha facilitat les xifres necessàries per calcular les balances fiscals, tal com es va comprometre el govern espanyol amb Junts en el marc de l'acord per tirar endavant les mesures anticrisi al gener. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha considerat "intolerable" que no es publiquin les xifres sobre l'execució pressupostària. "Potser volen amagar que des del 2015 l'Estat ha invertit el 62% del pressupost a Catalunya, mentre a Madrid el 122%", ha remarcat a X.

Arxivat a