Feijóo desembarca a Catalunya per desenterrar l'ofensiva contra el català

El líder del PP acusa el PSC d'utilitzar el castellà "només per demanar el vot" i, sobre França, indica que els extrems "no resolen problemes"

Alberto Núñez Feijóo amb Alejandro Fernández al Parlament.
Alberto Núñez Feijóo amb Alejandro Fernández al Parlament. | Hugo Fernández
08 de juliol del 2024
Actualitzat a les 17:21h

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha desenterrat l'ofensiva contra la llengua i, aprofitant la decisió del TSJC de suspendre el decret del Govern que blinda el català a l'escola, ha acusat el PSC d'"utilitzar el castellà per demanar el vot però després no deixa llibertat a les escoles catalanes" perquè es coneixin "les dues llengües dels catalans". Ho ha fet al Parlament, on s'ha reunit amb el grup del PP. 

El dirigent conservador també ha recorregut al discurs dur en seguretat, afirmant que Espanya és el segon país en crim organitzat de la UE, destacant en ocupacions il·legals, que "han crescut un 44% i la meitat d'aquestes ocupacions tenen lloc a Catalunya".  

Feijóo s'ha reunit aquest dilluns amb els diputats del PP elegits a les eleccions del 12-M. Un grup que s'ha incrementat notablement, dels escarransits 3 escons de la passada legislatura als 15 actuals. El president del PP ha destacat que el seu és "un grup rellevant" perquè són "la quarta força política de Catalunya": "Som el partit que vol superar el procés de manera definitiva".  "Ja no som una força residual al Parlament", ha dit. 

"El PSC professa una enorme dependència de l'independentisme i humilia els seus propis votants", ha proclamat Feijóo, assegurant que va prometre posar fi al procés i està negociant "allargar-lo". Ha afirmat que defensaran "la llei i la igualtat", acabaran amb el procés i es preocuparan dels problemes que preocupen els catalans. Ha reclamat que no es negui al PP la possibilitat de tenir un senador, que es decidirà demà a la mesa de la cambra. En aquest tema ha reclamat al PSC que tingui "coherència històrica", recordant que quan Miquel Iceta fou proposat senador, "els separatistes s'hi van oposar".. 

Caldrà "reconstruir" la dreta francesa

Preguntat pels resultats a França, Feijóo ha respost que "els extrems no resolen problemes i espero que el senyor Macron tingui la possibilitat de formar un govern sense els extrems d'un i altre costat". Ha assenyalat sobre Els Republicans, que pertany al PPE, que "no han tret un bon resultat i caldrà reconstruir-lo perquè sigui la primera força política, com és a Polònia, Alemanya i Espanya".

Sobre les declaracions de Santiago Abascal d'amenaçar els pactes de PP i Vox si les autonomies on governen acullen els menors migrants, Feijóo ha defensat "ser solidaris amb la recepció de menors sempre que hi hagi capacitat a les comunitats autònomes, sempre que tinguin recursos: "No es pot donar el que no es té". Tot seguit, ha acusat el govern espanyol de "no tenir política migratòria i no reunir-se ni parlar amb les comunitats". 

Alejandro Fernández ha assenyalat que "el PP català està preparat per a qualsevol escenari polític que es doni a Catalunya, tant si hi ja eleccions o no". Ha subratllat la importància de la visita de Feijóo perquè no e sproduïa "des d'abans del cop del 2017", però ho ha situat en la "normalitat, ja que el Parlament és una cambra autonòmica dins de l'estat". Fernández ha afirmat que el PSOE "està liderant el procés" i l'ha acusat d'intentar pressionar els tribunals, "atacant la separació de poders".