El finançament, plat fort del dinar de Sánchez amb el Cercle d'Economia

L'entitat i el president del govern espanyol exhibeixen sintonia en un àpat amb la presència de Salvador Illa, a qui el líder del PSOE no eclipsa durant la trobada

Salvador Illa, Pedro Sánchez i Jaume Guardiola, aquest dilluns al Cercle.
Salvador Illa, Pedro Sánchez i Jaume Guardiola, aquest dilluns al Cercle. | @salvadorilla
30 de setembre de 2024, 19:25
Actualitzat: 19:27h

Que un fòrum empresarial surti content d'una trobada amb el president espanyol, Pedro Sánchez, no és el més habitual. Però no és tan estrany a Catalunya, on una part del poder econòmic sempre ha vist amb bons ulls tot el que fos destensar el clima polític. Aquest dilluns, Sánchez posa el termòmetre a com viu el món econòmic l'actual moment. Ho farà amb l'assistència als premis de La Vanguardia al Palau de Congressos i ho ha fet abans en un dinar de treball celebrat a la seu del Cercle d'Economia, en què també hi ha assistit el president de la Generalitat, Salvador Illa.  

Segons ha pogut saber Nació, hi ha hagut força sintonia en una trobada que ha tingut en el finançament singular el seu plat fort, amb assistència dels membres de la junta directiva, amb Jaume Guardiola, i alguns expresidents com Salvador Alemany i Javier Faus. El dinar s'ha preparat amb molta discreció i ha estat cuinat pel director general de la casa, Miquel Nadal, un home amb bones connexions amb el Madrid polític des dels seus anys com a cap de gabinet de Josep Piqué al ministeri d'Indústria.

El finançament singular ha aproximat el govern espanyol i el Cercle, que fa anys que reclama un canvi en el model de finançament. Ho va explicitar de nou amb motiu de les darreres Jornades de l'entitat. El dinar d'avui ha refermat el bon clima entre la Moncloa i el Cercle, en un terreny proper de coincidència entorn l'acord signat pel PSC i ERC. El Cercle observa ara amb alleugeriment com les circumstàncies polítiques duen l'executiu espanyol a replantejar el règim comú.

Els membres del Cercle han pres nota del fet que Sánchez ha tingut cura de donar joc a Salvador Illa durant la trobada. El president català es mou bé en els despatxos del món econòmic i en els cenacles empresarials no han amagat que han rebut de manera positiva l'arribada del socialista a Palau. Els lligams entre el Cercle i la Moncloa no són d'ara mateix. En l'anterior junta de l'entitat hi era Jordi Hereu, avui ministre d'Indústria i Turisme i un altre bon interlocutor entre l'Estat i la burgesia del país.

La part més política de l'encontre s'ha produït quan Sánchez ha agraït al Cercle d'Economia el paper jugat per desinflamar el conflicte polític. Ha estat una constant del `lobby d'apostar per una tercera via per resoldre el xoc del 2017. Una actitud que Sánchez ha subratllat amb algun gest, com quan ha elogiat el to de les opinions que emanen del Cercle.