La Fiscalia demana apartar el magistrat Macías de les decisions del TC sobre l'amnistia

El fiscal general sosté que hi ha "sospites legítimes" que José María Macías es contrari a la llei, perquè ja es va pronunciar en aquest sentit quan era vocal del CGPJ

El magistrat del TC José María Macías després de prendre possessió
El magistrat del TC José María Macías després de prendre possessió | Alberto Ortega / Europa Press
19 de setembre de 2024, 12:43
Actualitzat: 12:50h

El Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha traslladat un escrit al Tribunal Constitucional per recusar el magistrat José María Macias dels debats i decisions sobre la llei d'amnistia. La Fiscalia sosté que no compleix els requisits d'imparcialitat per prendre part d'aquestes deliberacions, ara que l'alt tribunal té sobre la taula diversos recursos contra la llei. 

En un escrit de 20 pàgines, el ministeri fiscal assenyala l'últim magistrat que ha arribat al tribunal de garanties, fruit de l'acord entre PP i PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i de l'òrbita conservadora. El fiscal general recorda que com a vocal del govern dels jutges va promoure dues actuacions institucionals en contra de l'amnistia.

Això justifica, segons García Ortiz, que s'hagi d'apartar de la decisió sobre la llei. El motiu és que hi ha una "sospita legítima d'inclinació" cap a un criteri preestablert, perquè quan era vocal va participar de manera activa, pública i oficial, en valoracions sobre la llei i el seu contingut, i ja argumentava llavors de manera extensa i detallada que no era constitucional. Una decisió que ara se sotmet a escrutini al TC.

El fiscal s'ha pronunciat en aquests termes en la qüestió d'inconstitucionalitat promoguda pel Tribunal Suprem contra l'amnistia. Hi ha altres qüestions d'inconstitucionalitat, impulsades pel TSJC, i també recursos contra la llei per part dels governs autonòmics del PP. En aquest cas, els populars també han demanat recusar diversos magistrats progressistes per considerar-los massa propers al PSOE.

Arxivat a