Francesc Xavier Vila defensa la «incorporació massiva» de castellanoparlants al català

El conseller de Política Lingüística assegura que la Generalitat contempla "tots els escenaris possibles" sobre com actuar pel que fa a la sentència del 25% de castellà a les aules

Francesc Xavier Vila, conseller de Política Lingüística, en imatge d'arxiu
Francesc Xavier Vila, conseller de Política Lingüística, en imatge d'arxiu | Nació
Redacció
07 d'octubre de 2024, 09:36

El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha defensat la incorporació massiva de castellanoparlants a la llengua catalana. En una entrevista al diari Ara, considera que cal convidar a parlar el català a totes aquestes persones, ja que són "els únics monolingües de Catalunya". "Si hi ha monolingüisme és el d'aquest gairebé 24% de la població que no utilitza mai, mai, mai el català", ha assenyalat.

Vila també ha sostingut que el català ha de ser la llengua normal d'ús en les institucions però que s'ha de respectar l'ús del castellà. Per al conseller, és necessari dir que la manera que haurien de tenir els catalans per identificar-se com a tal en un món globalitzat és la llengua, un discurs que, creu, pot entendre tothom: "Si vols formar part de l'equip local, has d'incorporar el repertori lingüístic de la gent local".

Sobre el català a les escoles, ha apreciat que "molts docents s'han sentit cohibits a l'hora de promoure la llengua" en els seus respectius centres, i ha apuntat que és necessari ajudar a aquests a alinear els seus projectes lingüístics amb el model d'escola catalana, així com a incrementar el treball de la llengua oral perquè no es reprodueixin les pautes de minorització que, al seu judici, es produeixen fora de les aules.

Pel que fa a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre el 25% de castellà a les aules, ha afirmat que si bé la Generalitat contempla tots els escenaris possibles, no creuen que siguin negatius, "bàsicament perquè els mateixos experts del Consell d'Europa ho estan dient".