El Govern avisa Junts i ERC que tombar el sostre de dèficit espanyol «afectarà» Catalunya

La portaveu Sílvia Paneque confia que es pugui arribar a un pacte que millori els recursos de què pot disposar la Generalitat i fa una crida a la "responsabilitat"

El president, Salvador Illa, amb la consellera d'Economia, Alícia Romero, aquest dimecres durant la reunió del consell executiu
El president, Salvador Illa, amb la consellera d'Economia, Alícia Romero, aquest dimecres durant la reunió del consell executiu | Rubén Moreno / Govern
25 de setembre de 2024, 13:34
Actualitzat: 17:52h

El Govern ha fet una crida a la "responsabilitat" de Junts i ERC perquè aprovin el sostre de dèficit del govern espanyol, primer pas per a l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat i que definirà de quins recursos disposen Catalunya i la resta de comunitats autònomes i ens locals. La portaveu, Sílvia Paneque, ha advertit que el bloqueig al Congrés d'aquest objectiu de dèficit tindrà "afectacions" per al país.

També, de manera "indirecta", sobre els acords d'investidura signats amb ERC i els comuns, perquè afectarà els recursos que es poden destinar a les diferents polítiques. Ara com ara, les converses amb els socis d'investidura per als pressupostos catalans es troben a l'inici i és el moment de definir prioritats.

Paneque ha demanat "altura de mires" en les negociacions obertes a Madrid sobre el sostre de despesa. La ministra María Jesús Montero ho havia de portar a votació al Congrés aquesta setmana, però finalment s'ha ajornat per manca de suports, perquè Junts no té previst votar-hi a favor si no es permet més marge de despesa a la Generalitat. També ERC ha dit ara el PSOE no pot donar per fet el seu suport. 

La portaveu del Govern ha confiat que aquesta nova finestra de negociació serveixi per arribar a bon port, i ha dit que serà positiu "qualsevol millora dels recursos econòmics" de què pot disposar Catalunya. L'objectiu de dèficit plantejat pel govern espanyol és del 0,1% i els juntaires volen arribar al 0,8%, que permetria més marge de despesa a la Generalitat. "Tot allò que vagi en la línia que pugui haver-hi pressupostos a Espanya i a Catalunya serà positiu", ha dit la portaveu. Si no tira endavant el sostre de despesa, el Govern ha avisat que es perdran 12.000 milions d'euros en dos anys per a les comunitats autònomes i els ajuntaments.

Davant la petició de la líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, perquè Salvador Illa s'impliqui en la negociació, Paneque no hi ha entrat. "Instem les forces del Congrés a tenir responsabilitat per explorar un acord i que no hi hagi pèrdua econòmica", ha remarcat. En paral·lel, el Govern també ha aprovat el seu sostre de despesa, que preveu un sostre de despesa en 37.783 milions d'euros.