El Govern d'Illa pren possessió amb el compromís de complir els acords amb ERC i comuns

El president situa el català com a "columna vertebral de la nació" i destaca la transversalitat del nou executiu, que emmarca en la "socialdemocràcia i humanisme cristià"

Els consellers del Govern de Salvador Illa han pres possessió aquest dilluns
Els consellers del Govern de Salvador Illa han pres possessió aquest dilluns | Miquel Homs
12 d'agost de 2024, 11:33
Actualitzat: 17:29h

El nou Govern de Salvador Illa comença a caminar. Aquest dilluns, els nous consellers han pres possessió del càrrec en un acte al Palau de la Generalitat presidit pel flamant president i amb presència també del president del Parlament, Josep Rull, que s'ha abraçat amb Miquel Sàmper, nou conseller d'Empresa i Treball, i el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, a més dels consellers sortint i els membres de la mesa del Parlament.

En un acte breu, els consellers han assumit les seves noves responsabilitats i aquest dimarts tindran la primera reunió a Palau. La fórmula de promesa ha estat la de "prometeu complir fidelment d'acord amb la llei les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya?".

Illa ha fet un breu discurs per felicitar els nous consellers, als quals ha agraït que hagin acceptat formar part del nou Govern, i ha refermat que el nou executiu "complirà els compromisos contrets" amb ERC i els comuns. També ha situat el català com a "columna vertebral" de la nació catalana, a través de la creació de la conselleria de Política Lingüística, pilotada per Francesc Xavier Vila, fins ara secretari de Política Lingüística al Departament de Cultura del Govern de Pere Aragonès.

Els valors de la "socialdemocràcia i humanisme cristià"

El "denominador comú" dels nous membres de l'executiu, ha dit Illa, és la "competència i trajectòria provada", la "independència de criteri", els valors "socialdemòcrates i d'humanisme cristià" i, sobretot, "la vocació de servei públic i de transformar la societat des de les institucions". El president ha destacat, com ha fet les darreres setmanes, la voluntat de servei públic dels consellers i la transversalitat del nou Govern.

Illa ha emmarcat Catalunya dins d'una Espanya plurinacional i una Europa amb horitzó federal i ha garantit que el seu Govern optarà pel "diàleg i l'anàlisi no precipitat", així com la cerca de "consensos". "Assumirem la nostra responsabilitat en la recerca del bé comú i en defensa de Catalunya", ha afirmat. El president ha tornat a destacar el traspàs exemplar d'Aragonès a la presidència, que continuarà durant aquest dilluns a les diferents conselleries.

16 conselleries, dues de nova creació

El president ha completat l'executiu amb una mescla de dirigents del PSC previsibles, figures independents i exconsellers que miren cap a latituds del centredreta. Es tracta d'Albert Dalmau -Presidència-, Alícia Romero -Economia-, Núria Parlon -Interior-, Miquel Sàmper -Empresa i Treball-, Sílvia Paneque -Territori-, Ramon Espadaler -Justícia-, Eva Menor -Igualtat-, Mónica Martínez Bravo -Drets Socials-, Olga Pané -Salut-, Esther Niubó -Educació-, Òscar Ordeig -Agricultura-, Francesc Xavier Vila -Política Lingüística-, Sònia Hernández -Cultura-, Núria Montserrat Pulido -Universitats-, Jaume Duch -Acció Exterior- i Berni Álvarez -Esports-. 

Dels nous consellers en destaquen Sàmper, que va ser conseller d'Interior amb Quim Torra, o els exalts càrrecs del Govern d'Aragonès, concretament al Departament de Cultura, Hernández i Vila. Illa sempre ha aplaudit la feina feta a Cultura de la mà de Natàlia Garriga i la tria com a consellers d'Hernández i Vila evidencia la voluntat de continuïtat. No es tracta d'un nomenament pactat amb ERC, però sí tolerat, i va en la línia de complir els compromisos. Al pacte amb ERC s'estableix la creació d'una conselleria de Política Lingüística, com Pere Aragonès havia anunciat en campanya.