El Govern del PSC manté els actes de l'11-S previstos per Aragonès: «Serà una Diada per a tothom»

El president Illa recuperarà el missatge institucional des de Palau en un Onze de Setembre que vol ressaltar la "pluralitat i unitat" de Catalunya sota el lema "Molts cors, un sol batec"

La portaveu i consellera del Govern, Sílvia Paneque, amb el cartell institucional de la Diada, acompanyada de diversos creadors de l'acte i la imatge
La portaveu i consellera del Govern, Sílvia Paneque, amb el cartell institucional de la Diada, acompanyada de diversos creadors de l'acte i la imatge | ACN
28 d'agost de 2024, 12:29
Actualitzat: 13:07h

El Govern ha presentat aquest dimecres els actes institucionals de la Diada, que per primera vegada en 14 anys estaran presidits per un executiu que no és independentista. De tota manera, van ser dissenyats pel Govern de Pere Aragonès i el PSC no hi ha fet canvis. La portaveu, Sílvia Paneque, ha desgranat el guió previst i estat acompanyada per l'actriu i guionista Marta Bayarri, encarregada de la direcció artística dels actes de l'11 de setembre.

Els socialistes, aterrats ja a la Generalitat, han presentat també el cartell -un cor amb les quatre barres que se sobreposa a un fons també amb els colors de la Senyera-, dissenyat per Sergi Delgado. El cartell, ha explicat Paneque, trasllada tres conceptes -"unitat, identitat i estima"- i va ser plantejat per l'anterior Govern. Des d'avui ja llueix a la façana de Palau.

El plat fort, però, ha estat la presentació del guió previst pel Govern el dia 11, amb l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova com a acte principal. La portaveu ha destacat la "resistència i esperit de superació" dels catalans. Des del Govern han volgut remarcar la "pluralitat" i la "diversitat" de Catalunya, en una Diada que tindrà un missatge també de rebuig a l'extrema dreta i als discursos d'odi.

L'executiu del PSC ha volgut donar continuïtat als actes que ja va pensar l'anterior Govern. Paneque ha dit que serà una Diada "per tothom" i ha agraït a ERC que tingués en compte, a l'hora de dissenyar-la, que hi podria haver un nou executiu a Palau. "Ens ha semblat oportú l'element d'unitat, transversalitat i diversitat", ha afirmat la portaveu. 

El missatge institucional torna a Palau

El fil conductor serà el sentiment catalanista, la diversitat i la unitat del país, sota el lema "Molts cors, un sol batec". "La Catalunya plena és aquella on no falta ningú", ha afegit Paneque. El dia 10 a la tarda, abans de l'acte institucional, el Parlament lliurarà la Medalla d'Honor al Monestir de Montserrat. El Govern farà l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova el dia 11 a les nou del matí i al vespre presidirà l'acte a les quatre columnes de Puig i Cadafalch.

El missatge institucional de Salvador Illa serà el dimarts 10 a les nou del vespre, que enguany serà de nou al Palau de la Generalitat. Aquest és l'únic matís respecte a anys anteriors. El missatge institucional d'Aragonès per la Diada de l'any passat va ser des de l'Institut d'Estudis Catalans. L'any 2022, el va fer des del fòrum romà d'Empúries, a l'Escala. 

Un acte pensat per "sentir Catalunya"

Va ser Pasqual Maragall, amb el primer tripartit, qui va promoure els actes institucionals de la Diada, i de fet li va encarregar a Montserrat Tura, que aleshores era consellera de Justícia. Des d'aleshores s'han fet i ja s'han convertit en un moment més de la jornada. La directora artística, Marta Bayarri, ha defensat el caràcter cultural de l'acte artístic de la Diada, i ha dit que representa la pluralitat del país.

No ha volgut revelar els artistes que hi participaran, però sí que ha assegurat que seran "artistes rellevants" de l'escena actual i també artistes "consagrats". També hi participaran personalitats rellevants de la societat en l'àmbit de la ciència i la literatura, que explicaran què entenen ells per "sentir Catalunya". "Serà un acte transversal, transgeneracional i al qual volem acostar a la gent jove", ha afegit Bayarri.

Manifestació de la Diada sense Govern independentista

Els actes del Govern coincidiran amb la manifestació independentista, que s'organitza per primera vegada de manera conjunta entre l'ANC, Òmnium i altres entitats, i que serà descentralitzada. A diferència de les edicions anteriors, aquesta vegada el Govern no tindrà el mateix color polític que els organitzadors de la manifestació, que previsiblement carregarà contra el PSC i els pactes d'investidura.