Illa i Bolaños es reuneixen a Barcelona per a «reforçar la cooperació entre els dos governs»

El president i el ministre constaten la “plena sintonia” entre els plantejaments dels executius català i espanyol

El president Illa i el ministre Bolaños, aquest divendres al Palau de la Generalitat
El president Illa i el ministre Bolaños, aquest divendres al Palau de la Generalitat | Govern
Redacció
27 de setembre de 2024, 14:53

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha mantingut aquest divendres la seva primera reunió amb el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, des que va assumir el càrrec. La trobada, celebrada al Palau de la Generalitat, a Barcelona, ha servit perquè totes dues parts constatin en un comunicat el “clima de plena normalitat institucional i política”. Illa i Bolaños afirmen que els dos executius tenen “plena sintonia” i “prioritats compartides, com ara el ple desenvolupament de l'autogovern català o el reforç dels serveis públics com a elements generadors de benestar i de consensos”. La trobada volen que serveixi també per a “reforçar la cooperació entre els dos governs”.

A més, segons el mateix comunicat, Illa i Bolaños han coincidit en la necessitat d'abordar des dels seus respectius governs “la defensa i la millora de la democràcia davant l'auge de discursos divisoris i extremistes, especialment contra els col·lectius més vulnerables, així com vetllar pel prestigi de les institucions fent-les més transparents i participatives”.

Aprofitant la visita a Barcelona, Bolaños també s’ha reunit també amb el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i el de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler. Durant la trobada, han avaluat “positivament” l’estat de la col·laboració en matèria de Justícia entre els dos governs. En aquest sentit, el ministre ha destacat “l’avanç en matèria de transformació digital a Catalunya a partir de les inversions en projectes tecnològics que el ministeri va realitzar el 2023”. També s’ha subratllat l’entrada en funcionament del nou model d’Oficina Judicial a Catalunya.

A més, els consellers i el ministre han abordat l’evolució del fenomen de la multireincidència i les mesures endegades per combatre-la. En aquesta línia, Bolaños ha destacat les iniciatives impulsades pel govern d’Espanya per a fer efectiva la reforma del Codi Penal de l’any 2022. Els dos executius s’han compromès a seguir cooperant en aquesta matèria i a realitzar un seguiment estret del funcionament de les iniciatives, millorant-les en cas necessari.