Illa demana a Junts i ERC que el deixin governar en minoria si guanya

El candidat del PSC anuncia un pla per facilitar que tornin les empreses que van marxar amb el procés i avisa que "ni accepta ni dona lliçons" sobre els fets de 2017

Salvador Illa, en una imatge d'arxiu
Salvador Illa, en una imatge d'arxiu | Hugo Fernández
07 de maig del 2024
Actualitzat a les 11:00h

Últims dies de campanya electoral i els candidats esgoten els arguments i propostes per mirar de convèncer els indecisos i afermar els seus vots. El candidat del PSC, Salvador Illa, és el favorit segons les enquestes, i si guanya es presentarà a la investidura. Per això, ha demanat a ERC i Junts que no bloquegin un Govern socialista, que veu "factible" que sigui en minoria, amb acords puntuals per tenir "estabilitat" durant la legislatura.

"ERC i Junts han de respectar la decisió del poble de Catalunya i que el seu camí ha portat a un carreró sense sortida", ha afirmat en una trobada amb El Periódico. Sobre les fórmules de Govern, Illa no ha concretat, però sí que ha dit que veu viable governar en minoria, com ha passat a l'Estat. "La clau és l'estabilitat", ha assegurat, i ha insinuat que els independentistes pensen que tenen un "dret preferent" a governar. Ell, si guanya, es presentarà a la investidura.

Illa ha destacat que hi ha un risc evident que l'extrema dreta independentista entri al Parlament, i que això pot fer virar l'independentisme cap a posicions "molt perilloses". En aquest sentit, ha demanat a ERC i Junts que deixin clara la seva posició sobre Aliança Catalana, després que Sílvia Orriols hagi dit avui que vol donar una "segona oportunitat" a Carles Puigdemont. "Si ara anem malament, amb ella podem anar pitjor", ha alertat. 

En aquest escenari, ha demanat als votants que facin confiança al PSC i no pensin en "caramboles" futures, sobre possible pactes. "Qui vulgui obrir una nova etapa, encara que no sigui socialista, que voti al PSC", ha demanat. El partit mira d'apel·lar a un vot transversal, que es mogui entre el centredreta i el centreesquerra, i entre el catalanisme moderat i l'espanyolisme cansat de les estridències de Ciutadans.

"Cap lliçó" sobre el procés

Sobre els retrets que li envien els partits independentistes pel paper del PSC durant el procés, Illa ha estat clar: ni accepta ni dona lliçons a ningú sobre què va passar el 2017. "La democràcia espanyola és generosa i ajuda a passar pàgina d'un moment molt complicat on es van cometre molts errors", ha afirmat, i ha demanat "mirar endavant". "No m'importa ni el 1714 ni el 2017, cal mirar endavant", ha reclamat. 

Precisament en relació amb el procés, Illa ha anunciat un pla de recuperació d'empreses, per atreure de nou les seus socials que van marxar de Catalunya el 2017. La clau, ha dit el candidat, és generar estabilitat, reduir la burocràcia i no amenaçar les companyies per forçar-ne el retorn, com en algun moment va plantejar Junts. Preguntat per si existeix lawfare, com va denunciar Pedro Sánchez, Illa ha dit que hi ha hagut "guerra bruta", però que s'ha acabat amb el govern del PSOE.

Catalunya, un "purgatori" fiscal

En clau programàtica, Illa ha rebutjat abaixar impostos, però sí que s'ha obert a "ajustos tècnics" d'alguns tipus impositius. El candidat ha negat que Catalunya sigui un "infern fiscal", com va defensar Foment, i ha parlat de "purgatori fiscal". "Catalunya no és un infern fiscal ni tampoc ha de ser un paradís fiscal. És un purgatori fiscal, perquè a ningú li agrada pagar impostos", ha dit, amb ironia.

Pel que fa a l'escola catalana, ha defensat que el català sigui el "centre de gravetat", però que el castellà també ha de ser "una llengua que pugui transmetre continguts", és a dir, que també sigui "vehicular". Alhora, ha insistit que la defensa d'una tercera llengua no va en contra del català, sinó que "enriqueix".

També en clau de llengua, ha aplaudit la feina de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i ha demanat no fer "ideologia" amb el català. Així, ha defensat acords amplis en matèria de llengua i s'ha proposat sumar-hi també el PP. Davant les crítiques dels independentistes en aquest àmbit, Illa ha recordat que el descens de l'ús social s'ha produït amb ERC i Junts al Govern.