Illa donarà «temps» a ERC per «digerir i reflexionar» sobre els resultats electorals

El líder del PSC es mostra "molt respectuós" pel debat intern dels republicans i avisa Puigdemont que no reconèixer la voluntat de la ciutadania seria un "error"

Salvador Illa, el dia de les eleccions
Salvador Illa, el dia de les eleccions | Frederic Esteve
16 de maig del 2024
Actualitzat a les 16:26h

El líder del PSC, Salvador Illa, ha dit que donarà "temps" als partits per "digerir i reflexionar" sobre els resultats del 12 de maig abans d'entrar a fons en la negociació per formar Govern. La patacada d'ERC ja ha tingut conseqüències -Pere Aragonès deixarà la primera línia política i Oriol Junqueras obrirà un procés d'"escolta activa" després de les europees- i el partit té la clau de la governabilitat, si Illa aposta per un Govern amb el suport dels comuns i els republicans.

El dirigent socialista s'ha mostrat "enormement respectuós" amb el debat intern d'ERC i ha recordat que totes les formacions amb recorregut històric han passat per moments complicats. ERC ha perdut 13 diputats en aquestes eleccions. Per això, ha assegurat que els republicans tenen "tot el temps que necessitin per reflexionar". Illa ha volgut posat en valor el "paper rellevant" d'ERC en la política catalana, i ha qualificat de "molt digna" la decisió del president de la Generalitat en funcions d'apartar-se.

El govern progressista és la prioritat d'Illa, i per això necessita el suport d'ERC i els comuns. Els de Jéssica Albiach ja s'hi han posat bé, però els republicans volen desmarcar-se de la lògica de pactes. Després del 12-M, volen estar a l'oposició i traslladen la pressió al PSC i a Junts perquè es posin d'acord. L'opció d'un govern en solitari guanya força i Illa ha admès que hi ha "diferents opcions", però no vol anticipar escenaris. Junts ha descartat investir el candidat del PSC, igual que PP i Vox.

La primera data clau serà el 10 de juny, quan s'ha de constituir el Parlament i escollir la mesa. Serà just després de les europees i permetrà veure per on es mouen les possibles aliances. La investidura ha de ser a finals de juny i, si no hi ha èxit, el termini s'ampliarà fins a l'agost. Si cap candidat té els vots necessaris, això provocarà una repetició electoral que seria de cara a l'agost.

Salvador Illa ha assegurat que es presentarà a la investidura. Qui també ho vol intentar és Carles Puigdemont, que vol guanyar temps. Illa ha dit que és un "error" que el líder de Junts no accepti la voluntat dels ciutadans. El 12-M ha deixat una victòria clara del PSC i l'independentisme sense majoria absoluta, i Puigdemont planteja que ERC li doni suport i els socialistes s'abstinguin. Illa ja ha dit que això no passarà, encara que els juntaires amenacin amb l'estabilitat de Pedro Sánchez a la Moncloa.