Illa referma l'aposta per garantir l'accés a l'habitatge: «És un deure de país»

El president visita una nova promoció de protecció oficial a Santa Coloma de Gramenet per reivindicar que solucionar la crisi de lloguers ha de "sumar esforços" també del món municipal

Redacció
13 d'octubre de 2024, 14:49
El president de la Generalitat, Salvador Illa, durant la visita a una promoció de protecció oficial a Santa Coloma de Gramenet  Rubén Moreno / Generalitat de Catalunya
El president de la Generalitat, Salvador Illa, durant la visita a una promoció de protecció oficial a Santa Coloma de Gramenet Rubén Moreno / Generalitat de Catalunya | Generalitat de Catalunya / Rubén Moreno

Al debat de política general, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ja va deixar clar que una de les prioritats del Govern serà l'habitatge. Així ho ha reivindicat aquest dissabte, durant la visita a una nova promoció de 38 pisos de protecció oficial al barri de fondo de Santa Coloma de Gramenet, on ha assegurat que "garantir l'accés a l'habitatge és un deure de país". Illa aposta per sumar esforços "per guanyar la batalla" a la crisi de lloguers que, pel pla de l'executiu català, depèn de construir 50.000 habitatges públics fins al 2030. 

Aquest pla assegura que ja s'ha començat a concretar. Ha recordat que el Govern ja s'ha reunit amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), així com amb el Col·legi d'Arquitectes i el Gremi de Constructors. A més, ha remarcat que el programa contempla una inversió de 4.400 milions d'euros per aquesta legislatura, tal com va anunciar aquesta setmana. També s'ha referit a la reunió que va mantenir divendres amb l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, en què tots dos dirigents van acordar que aquest seria el primer municipi en cedir terrenys a la Reserva Pública de Sòl de Catalunya.

Illa n'ha parlat en el marc d'una visita a una nova promoció de pisos de lloguer social a Santa Coloma de Gramenet. Es tracta d'un edifici d'energia positiva ubicat a la plaça Alfons Comín que forma part del projecte europeu Syn.ikia i que han construït l’Incasòl i l’IREC. Disposa de 38 immobles, quatre dels quals amb un dormitori i la resta amb dos. La superfície dels pisos oscil·la entre els 47,7 i els 64,8 metres quadrats. 

Aquest edifici, que ha representat una inversió total de 5,75 milions d’euros, ha estat dissenyat per l’equip d’arquitectes Pere Joan Ravetllat, Albert Cleries i Joan Valls, guanyadors del concurs de selecció d’equips per a la redacció del projecte i direcció de les obres de construcció de tres promocions del Programa d’habitatge de lloguer assequible de la Generalitat.

SYN.IKIA: una mirada cap als barris d’energia positiva

La promoció de Santa Coloma és una de les quatre proves pilot del projecte europeu Syn.ikia que té per objectiu crear edificis i barris sostenibles de balanç energètic positiu. Les proves s’han fet a països pertanyents a diferents regions climàtiques com Noruega, Països Baixos, Àustria i Catalunya. En el cas de Santa Coloma, l'edifici explora la viabilitat del projecte en un clima mediterrani. S’ha dissenyat per a compartir energia amb altres construccions properes de l’Incasòl i per abastir, en un futur, el CAP Fondo.

Tots els habitatges incorporen la perspectiva de gènere. Així, s'han eliminat els passadissos i distribuïdors i s'ha integrat la cuina al menjador. Els pisos disposen d’un espai privat exterior d’accés a l’habitatge i d’una terrassa, el que garanteix una bona relació amb l’espai exterior.