L'independentisme necessitaria l'extrema dreta per mantenir la majoria, segons una enquesta de l'«Ara»

El PSC guanyaria les eleccions seguit de Junts i ERC, i Aliança Catalana entraria amb força al Parlament

Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana, en una imatge d'arxiu
Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana, en una imatge d'arxiu | ACN
Redacció
27 d'abril del 2024
Actualitzat a les 20:52h

L'independentisme necessitaria l'extrema dreta d'Aliança Catalana per mantenir la majoria absoluta al Parlament, segons una enquesta de l'Ara. Destaca la forta irrupció del partit liderat per Sílvia Orriols, que obtindria entre 2 i 6 escons. A la pràctica, la majoria no seria operativa, perquè tant ERC com la CUP han assegurat que no entraran en cap entesa que impliqui un acord amb els xenòfobs, i també Junts ha dit "no negociarà mai" amb la ultradreta.

L'enquesta situa el PSC com a guanyador de les eleccions, amb entre 34 i 39 escons. Junts consolida la segona plaça, amb entre 31 i 34 escons. La tercera posició seria per ERC, que s'enfonsa fins als 23-28 diputats. El PP pujaria fins als 11-14 diputats, seguit de Vox, que es mantindria en els 10-12. Els comuns i la CUP empatarien, amb una forquilla d'entre 6 i 8 diputats, i per últim, Aliança Catalana, que n'obtindria entre 2 i 6.

En aquest escenari, també seria viable l'opció del tripartit entre el PSC, ERC i els comuns, que sumarien 69 diputats. Els de Jéssica Albiach insisteixen en aquesta via, però republicans s'hi mostren més reticents. Pel que fa als socialistes, la prioritat en els pactes són els partits d'esquerres, però l'únic veto és l'extrema dreta espanyolista i independentista. La sociovergència també seria viable sobre el paper, però Puigdemont ha manifestat que no pactarà amb Illa.