L'informe d'ERC assenyala Tolo Moya com a màxim responsable dels cartells, però ell ho rebat: «Tinc proves»

La investigació interna del partit revelaria que Junqueras coneixia que era un atac de falsa bandera abans que sortís a la premsa i assegura que la formació "no tenia una estructura paral·lela"

Els polèmics cartells sobre els Maragall i l'Alzheimer
Els polèmics cartells sobre els Maragall i l'Alzheimer | ERC Barcelona
Victor Rodrigo
15 d'octubre de 2024, 08:39
Actualitzat: 10:59h

L'informe intern d'ERC arriba a la conclusió que l'exdirector de comunicació Tolo Moya va ser el màxim responsable dels polèmics cartells dels Maragall i l'Alzheimer. Segons ha avançat RAC1, el document, independent de la direcció, tampoc deixa clar qui va ser l'ideòleg d'aquesta campanya i que el partit "no tenia una estructura paral·lela", sinó una empresa que realitzava certes campanyes.

Moya ha carregat contra la investigació interna dels republicans i des dels micròfons d'El Món a RAC1 ha assegurat que ell no n'és responsable i que "té proves" que rebaten el relat de l'informe. "És un informe fet entre ells [els membres d'ERC], a nivell intern, per tapar-se tots i perquè no surti res", ha explicat minuts després que la ràdio privada del Grup Godó expliqués els detalls de la investigació dels republicans. A més, també destapa el fet que Oriol Junqueras sabia que els polèmics cartells eren falsa bandera abans que sortís a la premsa. 

En declaracions al programa radiofònic, Moya afirma que qui va muntar la campanya B va ser l'exvicesecretari de comunicació i exviceconseller de Comunicació del Govern Sergi Sabrià. "Jo no soc qui munta això, que culpin la persona que estructura el grup d'aquesta manera i, en canvi, li posen un expedient lleu. Podria ser fins i tot frau el que ha fet aquesta persona", ha afegit. Per tot plegat, considera que l'informe, de per si, "és una broma".

La investigació assenyalaria el fet que Moya va ser l'encarregat de gestionar els cartells "i se li va acabar escapant de les mans". Segons el document que explica RAC1, hi hauria quatre persones que haurien relatat que l'exdirector de comunicació els hauria confessat la seva responsabilitat. El mateix Moya ho nega i assenyala Sabrià.

La resposta d'Ernest Maragall

L'exlíder d'ERC a Barcelona Ernest Maragall ha situat l'autoria del polèmic ninot penjat d'un pont al voltant d'Oriol Junqueras. "L'origen no és Calàbria sinó Sant Vicenç dels Horts", ha dit en una entrevista a RAC 1 fent referència al poble de Junqueras. D'altra banda, Maragall ha acusat l'expresident d'iniciar converses amb Jaume Collboni de manera unilateral i sense avisar-lo i no es creu que Junqueras no sabés res dels cartells que relacionen els Maragall i l'alzheimer.

Maragall considera que l'informe intern del partit deixa clar els "rols" i "responsabilitats" de cadascú en el cas dels polèmics cartells contra la seva família. "Evidencia un descontrol intern i manca de claredat del funcionament normal d'una organització. L'informe deixa ben clar els límits d'aquest joc que va acabar sent horrible", ha afegit per després apostar per "repensar" la comunicació del partit.

Després que l'exdirector de comunicació Tolo Moya hagi negat totes les acusacions i hagi assenyalat Sergi Sabrià com el responsable de muntar la campanya B, Maragall ha respost que no vol entrar en polemitzar amb ell i s'ha remès a l'informe "independent" del partit. "Em remeto a la credibilitat de cadascú", ha afegit.