Interior suspèn els mossos que van ajudar Puigdemont a fugir de Barcelona

La Direcció General de la Policia argumenta que els arrestats van "incomplir voluntàriament un dels deures principals de tota organització policial"

Furgonetes dels Mossos d'Esquadra preparades per detenir Puigdemont al Parc de la Ciutadella
Furgonetes dels Mossos d'Esquadra preparades per detenir Puigdemont al Parc de la Ciutadella | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
26 d'agost de 2024, 12:36
Actualitzat: 17:32h

La Direcció General de la Policia ha suspès de forma cautelar de les seves funcions i de sou els dos agents -el tercer està de baixa i no es pot iniciar el procediment- detinguts per ajudar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en la seva fugida el passat 8 d’agost, segons ha avançat el diari El Mundo i han confirmat a l’ACN fonts coneixedores.

Els tres agents van quedar en llibertat després de declarar davant del jutge. Un d’ells és el propietari del cotxe blanc que Puigdemont va utilitzar per fugir de l’Arc de Triomf, i un altre va donar-li protecció en la seva breu aparició pública. El tercer mosso va ser detingut per la seva implicació en l'arribada i fugida del líder de Junts.

Segons detalla la Policia als expedients disciplinaris oberts, els tres agents arrestats van "incomplir voluntàriament un dels deures principals de tota organització policial". El comissari en cap, Eduard Sallent, ja va carregar durament contra els arrestats i va dir que no mereixien vestir l’uniforme dels Mossos.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha considerat una "venjança" la suspensió dels agents. "Cada dia és més espantós. Una roda de premsa que va ser una infàmia, un informe enviat al Tribunal Suprem ple de valoracions polítiques i errors (no sé si intencionats...) i ara aquest acte de venjança com a resposta a la pròpia insolvència", ha expressat en un missatge al seu compte d'X.

Així, Turull ha donat el seu suport als mossos que van col·laborar amb l'expresident i ha opinat que la policia catalana "no es mereix passar aquesta vergonya i que es posi en qüestió el prestigi acumulat, per aquesta exhibició d'incompetència i sectarisme de la seva direcció".

L’ANC també ha carregat contra la mesura. Concretament, ha afirmat que l’informe dels Mossos d’Esquadra del dia de la investidura de Salvador Illa és “més propi” de la “policia franquista” que “d’una policia democràtica”. Ho ha comparat amb la Brigada Político Social i les Brigades d'Informació franquistes.

És per això que la comissió jurídica i seguretat de l’entitat ha enviat un requeriment a la consellera d’Interior, Núria Parlon, exigint una investigació de l’actuació dels Mossos i del contingut de l’informe policial enviat al Suprem. L’Assemblea ha considerat que aquest document enviat al jutge Pablo Llarena “tergiversa” els fets.