Junts acusa Sánchez de retirar els pressupostos de l'Estat per beneficiar la campanya d'Illa

El president del govern espanyol confia que la Generalitat estigui en mans del PSC després de les eleccions del 12-M: "Són una oportunitat per girar full del 2017"

20 de març del 2024
Actualitzat a les 9:23h
Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats
Míriam Nogueras, al Congrés dels Diputats | Carlos Luján / Europa Press

La campanya electoral del 12-M ha aterrat amb força aquest dimecres al Congrés dels Diputats. Un cop tombats els pressupostos de la Generalitat per al 2024 després del desacord entre el Govern i els comuns, el president Pere Aragonès va convocar comicis anticipats i, hores després, Pedro Sánchez va decidir retirar els seus comptes. Un moviment que ha comptat amb els retrets de Junts i de Bildu en la primera sessió de control al Congrés posterior a l'avançament electoral a Catalunya. Míriam Nogueras, per exemple, ha donat per fet que la retirada dels pressupostos estatals obeeix a la voluntat del PSOE de "facilitar" la campanya del candidat del PSC, Salvador Illa, perquè no haurien estat a l'alçada de les necessitats catalanes.

"Continuaran sense complir", ha apuntat Nogueras, que ha tret pit del fet que l'últim any en què la Generalitat va rebre més recursos va ser el 2017, amb Carles Puigdemont com a president i l'horitzó del referèndum de l'1-O visible. "La retirada dels pressupostos és una decisió de campanya", ha remarcat Nogueras. Al seu torn, Sánchez ha indicat que el 12-M és una oportunitat per "girar full" del 2017, ha retret a Junts optar per la "ruptura" i ha desitjat que a la Generalitat hi hagi un president socialista. "Catalunya no pot avançar si ho fa sola i dividida. Espero que es valori aquesta política a les eleccions catalanes", ha remarcat.
 

Nou xoc amb el PP

La sessió de control ha tornat a registrar un xoc entre Sánchez i Alberto Núnez Feijóo. El dirigent gallec ha assenyalat que sense pressupostos "no es pot governar". "La majoria dels espanyols estem d'acord en què, si no n'hi ha, calen eleccions", ha apuntat el líder del PP, que ha citat frases de Sánchez en el passat per furgar en la decisió del president del govern espanyol de no aprovar els comptes després de l'avançament electoral a Catalunya. El cap de files del PSOE no s'ha estalviat retrets a Feijóo a tomb del cas que afecta la parella d'Isabel Díaz Ayuso, a qui ha acusat de viure en un pis gràcies a una presumpta trama de frau fiscal.

"Si apliquéssim la vara de mesurar de Sánchez l'any 2018, li presentaria una moció de censura perquè està ple de corrupció. Els espanyols ja el coneixem. Fa bé d'estar nerviós, té motius per estar-ho. Per això posa el ventilador", ha apuntat Feijóo, que ha considerat que hi haurà investigacions parlamentàries i judicials al voltant de "l'entorn més immediat" del president del govern espanyol per totes les revelacions vinculades al cas Koldo. "Sobre corrupció, estem col·laborant amb la justícia. Vostès, en el cas Ayuso, han assenyalat la Fiscalia, l'Agència Tributària i els mitjans de comunicació", ha respost Sánchez en l'últim torn.