JxCat entra al cos a cos amb ERC per intentar una nova remuntada el 28-A

Mas, Borràs, Calvet i Bel retreuen als republicans la manca d'unitat mentre Puigdemont destina els esforços a carregar contra el PSOE, a qui acusa de formar part de "Junts pel 155"

Míting de Junts per Catalunya a Tortosa
Míting de Junts per Catalunya a Tortosa | Julio Díaz / Junts per Catalunya
16 d'abril del 2019
Actualitzat el 17 d'abril a les 14:04h
Sovint, en els mítings és tan important el missatge dels teloners com els de les primeres espases. Especialment quan els teloners són dirigents de llarga trajectòria, d'aquells que mai pronuncien unes paraules sense calibrar-ne les conseqüències. És el que ha passat aquest dimarts en el míting de Junts per Catalunya (JxCat) a Tortosa, en el qual Artur Mas, Ferran Bel i Damià Calvet han fixat ERC en el punt de mira per primera vegada en campanya. El missatge l'ha completat la candidata efectiva, Laura Borràs, que ha fet servir una frase especialment rellevant contra els republicans: "Ens horroritza haver de fer triar el votant de l'1-O entre sigles i entre presos".

Les enquestes no somriuen JxCat, i algunes d'elles els situen entre els tres i els quatre diputats. A la sala de màquines s'obliguen a ser optimistes, perquè tenen el record viu del 21-D -pràcticament ningú va ser capaç de preveure que Carles Puigdemont obtingués més vots, 12.000, i escons, dos, que ERC-, però la situació és més complicada en aquesta contesa al Congrés dels Diputats. Fins ara, els socis de Govern havien mantingut les formes, amb comptades excepcions, però JxCat ha pres la determinació d'entrar en el cos a cos. Caldrà veure quina posició adopten ara els republicans, que fins ara han ignorat l'espai postconvergent des d'una situació de comoditat a les enquestes. La unitat és el flanc que han triat la llista de Jordi Sànchez per atacar ERC. 

"Els votants poden corregir la manca d'unitat posant la papereta a favor dels qui hem treballat de manera efectiva i no retòrica per la unitat", ha destacat Borràs. Mas, que en el seu dia va insistir fins a la sacietat els republicans per formar Junts pel Sí, ha demanat fer "memòria" per premiar aquells que, en les grans decisions dels "últims anys", han optat "pel país i no pel partit". Bel, número dos per Tarragona i qua avui jugava a casa -va ser alcalde durant anys de Tortosa-, ha retret a a ERC no haver fet prou per investir Puigdemont, i Calvet, molt actiu en campanya, ha acusat els republicans d'emetre un "xec en blanc abans d'hora" cap al PSOE, reticent al referèndum.