La Fira Internacional del Formatge es planta a Berga per Carnestoltes

Publicat el 09 de febrer de 2015 a les 17:30

 

Festa, disbauxa, disfresses i, sobretot, molt de formatge. Aquesta serà la combinació ineludible d'aquest cap de setmana a la capital del Berguedà, quan el Carnestoltes de Berga coincidirà amb la primera Fira Internacional del Formatge, que se celebra per primera vegada a la ciutat, i que té per objectiu promoure tipus de formatges diferents. La fira se situarà a la part baixa del passeig de la Indústria i pretén ser un esdeveniment que trenqui amb l'esquema de fira tradicional. 

Així ho ha explicat a NacióBerguedà l'organitzador de la Fira Àusias Ballart, que ha indicat que un dels seus objectius és “dinamitzar” el món del formatge, així com fer conèixer a Catalunya i al Berguedà elaboracions d'arreu del món. En aquest sentit, la Fira comptarà amb una selecció de formatges vinguts de diferents parts de Catalunya, Espanya, França, Itàlia i Suïssa i, en total, se'n podran arribar a tastar més de 100 tipus “completament sorprenents i singulars d'arreu d'Europa”. En el cas berguedà, la formatgera Blancafort serà la protagonista, tot i que també hi haurà d'altres empreses catalanes de proximitat com Montbrú del Bages, Muntanyola d'Osona, Marvall del Baix Penedès, Vilavella del Pallars Jussà i Murgó del Maresme. 

“Hem arribat a la conclusió que la cultura dels formatges està creixent a passos gegants”, ha manifestat Ballart. Aquesta va ser la motivació que va portar els organitzadors a tirar endavant la l'esdeveniment, així com a intentar-lo encarar d'una manera més participativa. En aquesta línia, ha indicat, s'han dissenyat tot un seguit d'activitats vinculades al món dels formatges que dinamitzaran l'espai i ajudaran, tant a grans com a petits, a interactuar amb aquest producte. Entre aquestes, hi haurà el concurs de munyir la cabra (de poliuretà), en què es podrà guanyar una panera de formatges valorada en 200 euros, així com una exposició de lleteres i formatgeres antigues “per donar una visió retrospectiva” i conèixer com s'elaborava antigament el producte, una exhibició d'animals vius, i activitats infantils perquè els més petits puguin aprendre mentre juguen a fer de pagesos i ramaders. 

 
Un dels plats forts, però, seran els tasts i els maridatges. “Creiem que el formatge i la cervesa artesana cassen molt bé i s'estimen molt”, ha bromejat l'organitzador. Per això, tant dissabte -de 12.00 a 13.00 hores i de 18.00 a 19.00- com diumenge a partir del migdia s'oferiran sessions amb aforament limitat, on es combinaran formatges amb cervesa artesana del Berguedà. 

Els eixos de la Fira

Segons ha explicat Ballart, la Fira es dividirà en tres grans eixos. El primer, constarà de les parades exclusives de formatges, dintre del qual hi haurà un apartat especial pels d'elaboració ecològica. En aquesta part, es reuniran una vintena de productors vinguts d'arreu d'Europa. El segon gran grup, serà el de productors artesanals vinculats al món dels làctics. Entre aquests, es podran trobar persones que elaborin productes estretament lligats als formatges com, per exemple, una parada de llonganisses amb roquefort, brie o parmesà: “És fer una clicada d'ullet al món dels formatges”. I la tercera part, serà la de parades d'artesania que, sense estar estretament vinculades al món formatger, donen valor afegit a la Fira i ajuden a finançar-la. 

Coincidència amb el Carnestoltes

El fet que s'hagi triat Berga per acollir la Fira Internacional del Formatge, ha remarcat Ballart, ha estat una qüestió principalment pràctica, ja que es buscava un format de fira “ambiciós” que només es podia fer a capitals de comarca, però prou proper perquè hi hagués una implicació de l'Ajuntament i de les institucions, i on també hi hagués productors. En aquest sentit, han afirmat, Berga s'obria camí per ser una de les candidates idònies i, d'altra banda, el diàleg amb el consistori ha estat bo, tot i no conèixer fins fa poques setmanes que coincidiria amb el Carnestoltes. 

Malgrat això, els organitzadors han afirmat que prefereixen mirar en clau positiva aquesta coincidència, ja que les dues activitats “poden conviure i beneficiar-se l'una de l'altra”. I és que, segons han volgut deixar molt clar, la Fira Internacional del Formatge pot “encaixar” amb la festa més esbojarrada de l'any, ja que no és una fira “típica”, sinó amb activitats pensades, vinculades i molt divertides al voltant del món dels formatges. Davant de tot això, han animat tothom a treure el cap a l'esdeveniment, amb la voluntat de consolidar la Fira i poder-la anar repetint cada any per aquestes dates.
 

Per a més informació sobre la fira