La primera reunió de la taula Junts-PSOE serà aquest dissabte a Ginebra

La cita se celebrarà amb la presència d'un verificador internacional i el partit de Carles Puigdemont hi defensarà el referèndum acordat juntament amb la gestió de tots els impostos per part de la Generalitat

29 de novembre del 2023
Actualitzat a les 18:54h
Santos Cerdán i Carles Puigdemont, fa unes setmanes a Brussel·les.
Santos Cerdán i Carles Puigdemont, fa unes setmanes a Brussel·les. | Junts
La taula de negociació entre Junts i el PSOE començarà a caminar aquest dissabte a Ginebra, segons ha avançat El Confidencial. Es tractarà de la primera trobada entre la formació que lidera Carles Puigdemont -que està previst que participi a la cita de manera presencial- i la de Pedro Sánchez, que delegarà previsiblement en el secretari d'organització del partit, Santos Cerdán, que ja va ser clau per la investidura. De fet, la investidura va ser possible perquè es va acordar aquest mecanisme de diàleg, que comptarà amb un verificador internacional.

En aquesta primera reunió, Junts -així consta en l'acord subscrit fa dues setmanes- hi plantejarà la celebració d'un referèndum acordat en el marc de la Constitució, i també que Catalunya pugui gestionar tots els seus impostos. Pel que fa al PSOE, la idea és desplegar l'Estatut i repensar el model de finançament, però sense moure's del marc autonòmic actual. Junts sempre ha circumscrit l'estabilitat de Sánchez al fet que hi hagi avenços en la negociació, que també estarà marcada per com s'aplica l'amnistia a l'espera que sigui tramitada i acceptada per la justícia.

La idea és que aquestes trobades, que haurien de ser mensuals, siguin secretes i que, si hi ha acords, es puguin comunicar de manera conjunta o a través d'un portaveu de la negociació. En aquesta legislatura, de fet, hi haurà tres meses de negociació: la de Junts amb el PSOE; la d'ERC amb els socialistes, que també comptarà amb la presència d'un verificador internacional; i la que ja estava en marxa entre la Generalitat i la Moncloa. El president de la Generalitat, en una entrevista a TV3 la setmana passada, va convidar Junts a formar part d'aquesta mesa. La resposta del partit va ser desmentir haver rebut cap oferiment en aquest sentit.

Una de les prioritats de Puigdemont en aquesta nova etapa -fins ara havia estat especialment reticent a acordar res amb el PSOE i havia criticat amb duresa ERC per dotar Sánchez d'estabilitat al Congrés- ha estat ser reconegut com a interlocutor per part dels socialistes, circumstància que ja es va complir en la negociació de la investidura. Cerdán, número tres del PSOE, va desplaçar-se fins a Brussel·les per reunir-se amb ell al Parlament Euopeu i després va ser l'encarregat de signar l'acord amb el secretari general de Junts, Jordi Turull.