La relació de l'imam de Ripoll amb el CNI, al punt de mira

Carles Puigdemont, Ada Colau i els alcaldes de Cambrils i Ripoll exigeixen a l'Estat que doni explicacions sobre el presumpte cervell dels atemptats de l'agost

17 de febrer del 2018
Actualitzat el 18 de febrer a les 6:19h

Abdelbaki Es Satty, a la mesquita de Ripoll


Una de les grans incògnites que encara queden per resoldre en relació als atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost és el paper de l’imam de Ripoll. El clergue va ser el líder de la cèl·lula terrorista i qui va adoctrinar els joves perquè duguessin a terme l’atac a la Rambla. Sis mesos després, la relació entre l’imam i el CNI és en el punt de mira, i tant Carles Puigdemont com Ada Colau, així com els alcaldes de Cambrils i Ripoll, exigeixen explicacions a l’Estat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat el que ha carregat amb més duresa contra el govern espanyol i els serveis d'intel·ligència. En una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, el president a l'exili ha demanat explicacions sobre la informació que l'Estat va ocultar de l'imam Abdelbaki Es Satty: "Hi ha alguna cosa que hagi d'explicar? Està ocultant algun tipus d'informació? Què va fer el CNI amb l'imam de Ripoll tots aquests anys precedents?", s'ha preguntat Puigdemont. 

El dirigent independentista ha reivindicat també el dret de la ciutadania a rebre respostes "sense evasives" i a saber si els recursos en seguretat "estan ben destinats". "Exigiríem que els serveis secrets espanyols, que dediquen tants esforços a mirar que jo no entri per la frontera en un maleter de cotxes particulars, dediquessin més esforços a compartir informació que pot salvar vides".

D'altra banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que la capital catalana s'ha personat com a acusació en el judici pels atemptats per "accedir a la informació i assegurar que s'investiga tot el que s'ha d'investigar". L'alcaldessa ha demanat "rigor i transparència" i que s'esclareixin els fets en relació als vincles entre l'imam de Ripoll i el CNI: "Cal exigir transparència entre totes les administracions, i més quan es tracta d’un tema tan cabdal com la seguretat", ha dit Colau en una entrevista a Rac1. 

En el mateix sentit s'han posicionat els alcaldes de Cambrils i Ripoll, Camí Mendoza i Jordi Munell. Mendoza ha advertit que queden "moltes sospites a l'aire" i recalcat la necessitat de "pressionar" perquè s'esclareixi "el que va passar i si es podria haver evitat". Munell, que aquest dijous va anunciar que Ripoll es volia personar com acusació en la causa oberta pels atemptats, ha afirmat que les notícies "no desmentides sobre la vinculació entre l'imam i el CNI" posen "la pell de gallina". En aquest sentit, l'alcalde té clar que la ciutat arribarà "fins al final" per treure l'entrellat d'aquesta relació.

El Congrés tanca la porta a investigar l'imam

Aquest gener, PP i PSOE van fer front comú per vetar la compareixença del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, per parlar sobre els vincles de l'imam de Ripoll i el CNI. La Mesa va denegar la petició d'ERC i PDECat, que no es va arribar a tractar ni a la diputació permanent. Per contra, es va remetre els grups a la compareixença prevista, des del novembre, del director de la intel·ligència espanyola, Félix Sanz, a la comissió de secrets oficials. "Ens sembla que mai es produirà i, si passa, hauria de ser pública", va ressaltar aleshores el diputat d'ERC Gabriel Rufián. 

Confident del CNI i amb antecedents penals

Al novembre va transcendir que Es Satty, cervell dels atemptats, havia estat confident del CNI. A més, tenia antecedents penals i va ser investigat a l'operació Chacal. L'imam va col·laborar amb la intel·ligència espanyola almenys durant la seva estada a la presó de Castelló, entre l'any 2010 i 2014, on va estar ingressat per un delicte de tràfic de drogues. Fonts dels serveis secrets espanyols citades per El País van confirmar aquesta relació però no van aclarir des de quan i fins quan l'imam va col·laborar-hi ni tampoc si aquesta col·laboració va ser remunerada.  

Aquest diumenge, el 30 minuts de TV3 analitzarà la figura de l'imam Es Satty i aprofundirà en la relació amb el CNI i el seu paper en uns atemptats que van colpir Catalunya i dels quals encara no se'n té tota la informació.