L'acord ERC-PSOE condona part del deute del FLA a la Generalitat

Oriol Junqueras i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, segellen l'entesa per la investidura de Pedro Sánchez, que inclou una condonació del 20% del fons de liquiditat estatal, equivalent a 15.000 milions d'euros

Oriol Junqueras i Félix Bolaños, aquest dijous a Barcelona.
Oriol Junqueras i Félix Bolaños, aquest dijous a Barcelona. | ERC
Carme Rocamora / Oriol March
02 de novembre del 2023
Actualitzat a les 18:20h
ERC s'havia fixat quatre grans objectius de cara a la investidura de Pedro Sánchez: amnistia -desbloquejada dimarts al vespre amb la inclusió de la causa del Tsunami Democràtic-, poder parlar del referèndum en el marc del diàleg amb l'Estat, aconseguir el traspàs integral de Rodalies -carpeta segellada aquest dijous amb el compromís que es faci per fases- i la millora del finançament. En aquest últim aspecte, l'acord inclou la condonació de part del fons de liquiditat autonòmica (FLA). Es tracta d'un 20% equivaldrà, segons ERC, a 15.000 milions d'euros per a la Generalitat. Aquest mecanisme, que es va posar en marxa quan Cristóbal Montoro era el ministre d'Hisenda en temps del PP, ha permès a la Generalitat rebre fins a 95.957 milions d'euros des del 2013, xifra que suposa un 41,5% de totes les autonomies.

L'últim informe del BBVA Research situava el país com l'autonomia més endeutada de l'Estat, amb un deute per càpita de més de 10.000 euros per habitant. La Generalitat té un deute total de 85.456 milions d'euros, dels quals 71.852 són del FLA. La idea, segons ERC, és fer servir la condonació per destinar més recursos a polítiques socials, perquè hi haurà 1.300 milions d'euros anuals més disponibles gràcies a l'estalvi en interessos del deute. Els republicans, en els últims mesos, han insistit en la idea que cal acabar també amb el dèficit fiscal, que segons les últimes dades fetes públiques per la Generalitat és de més de 20.000 milions.
 

Pel que fa al model de finançament, l'entesa també inclou que hi hagi avenços cap a la singularització de Catalunya. El model està caducat des del 2014, també amb Montoro al capdavant, i des que Sánchez és a la Moncloa no se n'ha acordat un de nou. L'últim intent per singularitzar va ser la proposta de pacte fiscal que va fer Artur Mas l'any 2012, que va ser rebutjada per Rajoy i va suposar l'inici del procés. Fora del règim comú només hi ha el País Basc i Navarra, que tenen el concert econòmic i es mouen dins del règim foral. Les Canàries tenen un model específic, però tècnicament formen part del règim comú que estipula la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca).

Qui primer ha explicat bona part de l'acord ha estat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha comparegut acompanyat del primer secretari del PSC, Salvador Illa. Bolaños, de fet, ha estat qui ha signat l'acord amb el president d'ERC, Oriol Junqueras. Bolaños ha indicat que es crearà una empresa pública nova que es dirà Rodalies de Catalunya, participada per l'Estat i la Generalitat, a l'hora de gestionar la nova etapa. Es tracta de l'annex número u de l'acord. Hi haurà terminis, finançament i detalls sobre què es traspassarà. L'empresa nova treballarà de manera "cooperativa" per treballar en el canvi de la gestió per culminar el traspàs.

Després de la compareixença de Bolaños ha estat Junqueras qui ha valorat l'acord sobre el FLA. Ha recordat que el deute té com a origen que la societat catalana "paga en impostos molt més" del que després rep per part del govern espanyol, i ha augurat que els diners que es recuperaran amb aquest mesura permetran l'estalvi en el conjunt de la vida útil del crèdit. "Els podrem posar al servei de la gent, del conjunt de les polítiques socials i destinar a l'àmbit de la promoció econòmica", ha conclòs.
 

Acord ERC-PSOE by edicio naciodigital on Scribd