L'ANC limita a 48.000 persones arreu del país la mobilització presencial de la Diada

Hi haurà 107 punts de concentració en 82 municipis i només hi podrà haver un manifestant cada quatre metres quadrats; tothom que vulgui assistir-hi s'haurà d'inscriure prèviament

Manifestació de la Diada del 2019.
Manifestació de la Diada del 2019. | Adrià Costa
02 de setembre del 2020
Actualitzat a les 14:27h
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha decidit limitar a 48.000 persones arreu del país la mobilització física de la Diada, que comptarà amb 107 concentracions en 82 municipis. Per assistir als actes presencials caldrà inscriure-s'hi per tal de garantir que només hi hagi una persona cada quatre metres quadrats. Hi haurà delimitació perimetral amb cinta i es repartirà gel hidroalcohòlic als assistents. No es recomana als col·lectius vulnerables que participin físicament a la Diada, que també es reproduirà als balcons.

A les mobilitzacions presencials, tal com indiquen les autoritats, caldrà complir amb totes les normatives sanitàries vigents per evitar contagis. En aquest sentit, la mascareta serà obligatòria, així com també la higiene de mans -amb gel hidroalcohòlic- i els dos metres de distància entre persones. Es tancaran els accessos al transport públic més propers des de dues hores abans fins a dues hores després per evitar aglomeracions, i es delimitaran al màxim les zones en les quals es concentrin els manifestants. Una de les mesures de seguretat es basa en què no es podrà compartir cap pancarta.

"Confiem plenament en la capacitat de l'Assemblea. Som un exemple de fer concentracions seguint totes les ordres que toquin", ha remarcat Sònia Urpí, responsable de les mobilitzacions de l'entitat. "Igual d'irresponsable és fer aquestes manifestacions com agafar el metro per anar a treballar, perquè es respecten totes les directrius sanitàries", ha afegit després Urpí a títol personal. L'ANC està en contacte permanent amb la conselleria de Salut per garantir que la mobilització no suposo un risc de contagis en un moment en què el risc de rebrot està per sobre de 200.

La concentració es troba sota pressió per la crisi sanitària, i hi ha partits -és el cas de Ciutadans- que han demanat explícitament que es prohibeixi. El Govern, tot i que les reunions de més de deu persones estan restringides, ha volgut garantir el dret de manifestació pensant, especialment, en la Diada del 2020, que serà molt diferent de les que s'han celebrat de forma massiva al carrer des del 2012.

Una de les principals novetats és que, enguany, la mobilització també és virtual. Es fa a través d'una plataforma, Xarxa Independència, a la qual s'hi ha d'accedir amb un QR. Aquest codi permet establir vincles amb cinc persones, amb una assemblea de base i amb un bloc social. Com funciona a partir d'aquí? Per connectar amb una persona cal disposar del seu codi QR -n'hi ha prou amb una fotografia- i que aquesta accepti.

Pel que fa al vincle amb l'assemblea de base, només s'haurà de seleccionar quina i serà automàtic. En relació al vincle social, quan s'escull el bloc corresponent -es podrà triar entre uns quants, encara no especificats-, cadascú estarà fent una aportació econòmica que sortirà del cost del seu QR. És a dir, cada codi significarà una donació per un dels cinc blocs socials. Tots els vincles s'il·lustraran sobre un mateix mapa virtual que dibuixarà una gran xarxa de col·laboració ciutadana. La idea és obtenir recursos per pal·liar els efectes de la crisi econòmica derivada del coronavirus.