L'independentisme i els comuns acorden defensar l'escó de Juvillà sense posar en risc els funcionaris

Ratifiquen que el cupaire continua sent diputat mentre el Tribunal Suprem no es pronunciï sobre les cautelars; el dictamen ja matisa l'horitzó de la sentència ferma

Pau Juvillà, en una imatge d'arxiu
Pau Juvillà, en una imatge d'arxiu | Frederic Esteve
02 de febrer del 2022
Actualitzat a les 19:32h
L'escó de Pau Juvillà es defensarà sempre i quan no es posi en risc cap funcionari. Aquesta és la principal conclusió del dictamen acordat pels grups independentistes en ple xoc amb la Junta Electoral Central. Així ho han aprovat, també amb el suport dels comuns, a la comissió de l'estatut del diputat, òrgan que s'ha reunit enmig de la polèmica desconvocatòria de l'activitat parlamentària promoguda des de la mesa que presideix Laura Borràs i que encara és vigent. La majoria sobiranista respon així a la JEC mentre no arriba el posicionament de l'alt tribunal a la petició de mesures cautelars i quan falta poc més de 24 hores perquè expiri el termini de cinc dies que l'òrgan administratiu va donar a la presidenta de la cambra per executar la retirada de l'escó del cupaire. 

"Les forces polítiques del Parlament consideren que el límit a la desobediència política a la repressió de l’Estat passa per preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal i comptable per la que puguin ser perseguits", recull el dictamen. El redactat recull, com ja es va votar el 16 de desembre, que Juvillà continua sent diputat perquè no hi ha sentència ferma del Suprem. Amb tot, puntualitza que l'ordre de la JEC "tampoc pot ser executat mentre la Sala Tercera del Tribunal Suprem tingui pendent la resolució de la mesura cautelar sol·licitada i que ja ha estat admesa a tràmit". Es tracta d'una novetat que fa evident les dificultats de la cambra per desobeir una eventual ordre del Suprem encara que no hi hagi sentència ferma, a no ser que políticament es decideixi desobeir el tribunal amb totes les conseqüències. 

La cuina del dictamen no ha estat precisament plàcida -com tampoc ho va ser la reunió de la mesa del dimarts-, fins al punt que la comissió s'ha hagut d'ajornar dues hores. Tant la fotografia de Borràs amb Junts, ERC i CUP com la votació conjunta d'aquest dimecres és només una posada en escena darrere de la qual es mantenen discrepàncies. Segons fonts coneixedores de les negociacions, el text inicial, redactat per Junts, ha estat rebut com a insuficient pels anticapitalistes.

La CUP reclamava a la presidenta del Parlament anar més enllà i que fos coherent. Entenen que desobeir la JEC i protegir Juvillà implica fer explícita la desobediència garantint tots els drets del cupaire i assumint les conseqüències per part dels responsables polítics i preservant els funcionaris. Això passa, entenen, per garantir tant el vot com la retribució que li correspon a Juvillà com a electe, almenys fins que no hi hagi un pronunciament del Suprem. La diputada Eulàlia Reguant ha estat clara quan ha criticat que "hi ha qui ha volgut variar les condicions" de Juvillà i ha reclamat que es mantinguin els seus drets "intactes". La desobediència, ha dit, s'ha d'exportar "fora de la cambra" i fixar un horitzó per al nou referèndum que reivindiquen. 

ERC, per la seva banda, ha concentrat les negociacions en deixar clar que es preservessin els funcionaris de la cambra, l'argument amb el quals la passada legislatura la mesa presidida per Roger Torrent va retirar l'acta a Quim Torra un cop el Suprem va ordenar complir amb la directriu de la JEC. Els republicans també han reclamat a tots els grups que, un cop s'aprovi el dictamen, es reprengui l'activitat parlamentària "tan aviat com sigui possible". Sobretot, asseguren, tenint present que estan en l'aire carpetes com la llei antidesnonaments que es pretenia portar al ple de la setmana que ve, del qual no s'ha fixat l'ordre del dia. 

Els comuns, que han reclamat que es recuperi l'activitat del Parlament, han votat a favor del dictamen perquè consideren que "no té sentit" que Juvillà perdi la condició de diputat sense sentència del Suprem. Ara bé, el diputat David Cid ha criticat que els independentistes "fan veure que fan, però no fan", en referència a la desobediència pregonada. El dirigent dels comuns també ha advertit que la decisió sobre aplicar o no l'ordre "injusta" de la JEC, correspondrà, en última instància, a la mesa i a Borràs.

Aquesta vegada, els socialistes s'han oposat a un dictamen que sí que van avalar el passat 16 de desembre, davant de la primera ordre de la JEC perquè Juvillà fos apartat per desobediència sense esperar sentència ferma. El diputat David Pérez ha titllat de "comèdia" l'actuació dels independentistes i ha pronosticat que acabaran aplicant l'ordre de la JEC. El PSC ja es va començar a desmarcar quan la setmana passada va abstenir-se en la votació del ple per presentar cautelars i ara demana que s'exexcuti l'ordre de la JEC tot invocant la LOREG. Els socialistes mantenen des d'aquest dimarts un pols amb la majoria independentista de la mesa, on han presentat una petició de reconsideració, com també han fet Cs i PP, a la proposta de desconvocar l'activitat prevista aquesta setmana.