Llarena, obert a debatre sobre l'amnistia

El magistrat té la voluntat d'analitzar si la llei té cabuda dins de la Constitució espanyola

Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu
Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu | ACN
Nació
11 de setembre del 2023
Actualitzat a les 21:55h
El jutge instructor de la causa del procés català, Pablo Llarena, no tanca la porta a debatre sobre l'amnistia. En concret, sobre si la condició innegociable de Carles Puigdemont per investir Pedro Sánchez, té cabuda o no dins de la Constitució espanyola. 

El magistrat ha expressat que el primer debat que cal és el d'analitzar "si l'ordenament constitucional permet o no" impulsar la llei d'amnistia, en una conferència a la facultat de Dret de Burgos, segons informa Efe. De fet, el debat sobre l'amnistia és el que ha liderat la Diada d'enguany, amb una manifestació multitudinària a Barcelona

Les declaracions de Llarena s'han centrat en el fet que calen "molts matisos que encara no estan sobre la taula". En aquest sentit, el magistrat ha apuntat que "si concloem que no hi cap, llavors el debat s'acaba" però que si l'amnistia pot arribar a ser constitucional, "cal mirar si la possible llei és legítima o si es justifica", és a dir, "si escau".

En aquest sentit, Llarena ha explicat que "si hi ha una finalitat constitucionalment legítima que justifica que es desactivin principis constitucionals fonamentals" però ha defensat que, ara mateix, "no pot haver-hi un pronunciament". 


Llarena carrega contra Puigdemont

No obstant això, el magistrat ha aprofitat la conferència per anar en contra de Puigdemont; "Només sabem que hi ha un senyor" que ha determinat que hi ha "indicis racionals de criminalitat" i que, per això, reclama l'amnistia.

En aquest sentit, Pablo Llarena ha expressat que mentre Puigdemont "insisteix" que ha actuat sota la legalitat, "el procediment judicial no ho considera així". I ha recordat que el president de Junts està acusat d'un delicte de malversació.