L'unionisme torna a exhibir múscul al centre de Barcelona pensant en el 21-D

Centenars de milers de persones responen a la crida de Societat Civil Catalana, en la qual hi participen Ciutadans, PSC i PP | El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, participa per primera vegada en una manifestació espanyolista

Manifestació unionista al passeig de Gràcia en defensa de la unitat d'Espanya
Manifestació unionista al passeig de Gràcia en defensa de la unitat d'Espanya | Sergi Cámara
29 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 22:01h
L'unionisme torna a exhibir múscul al centre de Barcelona. Aquest cop, però, amb la vista posada en les eleccions convocades per Mariano Rajoy pel pròxim 21 de desembre. Després de la gran manifestació del 8 d'octubre, en la que van van participar més de 300.000 persones, moltes d'elles vingudes de fora, i de la cita habitual del 12 d'octubre, els constitucionalistes han tornat aquest diumenge al carrer convocats per Societat Civil Catalana. Segons l'entitat, més d'un milió de manifestants s'han concentrat al Passeig de Gràcia de Barcelona. La Guàrdia Urbana els xifra en 300.000. 

Més enllà del tradicional ball de xifres, el bloc constitucionalista ha tornat a manifestar-se amb força. Amb el lema Tots som Catalunya afirmen que no es manifesten a favor de l'aplicació de l'article 155, que ha servit perquè el govern espanyol destitueixi el català, però a la marxa hi assisteixen els representants dels partits que l'han impulsat: PP, PSC i PSOE, i Ciutadans. De forma menys organitzada aquests dies s'han convocat també algunes concentracions, com ara la que divendres va provocar destrosses a Catalunya Ràdio i algunes agressions.

Durant la lectura del manifest, el vicepresident de Societat Civil Catalana, José Domingo, ha carregat contra Junts pel Sí i la CUP per voler "imposar la seva minoria social". "Catalunya no és dels independentistes", ha sentenciat. Des de l'entitat unionista es visualitza el 21 de desembre com l'oportunitat per "restaurar la normalitat" i "harmonitzar la Catalunya institucional amb la real". El president de SCC, Mariano Gomà, per la seva banda, ha reivindicat els unionistes com la "vertadera revolució dels somriures" i ha sentenciat que els independentistes "passaran a la història". 

La presència dels socialistes

La manifestació arriba després de la proclamació de la República Catalana el passat divendres i de la convocatòria d'eleccions pel 21 de desembre que, poc després, feia Mariano Rajoy. Pels unionistes té un marcat to preelectoral atès que no reconeixen la nova república. Si el PSC va optar per un perfil baix en anteriors convocatòries, per primer cop hi assisteix el seu primer secretari, Miquel Iceta, acompanyat de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i del secretari d'organització, Salvador Illa. Ahir ja van ser presents a les manifestacions prèvies que es van convocar a Lleida, hi havia l'alcalde Àngel Ros, i a Tarragona. Aquesta darrera va aplegar milers de persones.
 Iceta ha afirmat a l'inici de la concentració que els socialistes "no accepten ni la declaració d'independència ni la divisió de la societat catalana" i ha reivindicat la presència del PSC en la manifestació unionista. De cara a les eleccions que Rajoy vol forçar el 21 de desembre, Iceta ha vaticinat que "tothom s'hi podrà presentar en igualtat de condicions". 

Un dels clams de la manifestació ha estat el de "Puigdemont a la presó" però també el de "votarem", amb la mirada posada al 21-D. En aquest sentit, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat que el president de la Generalitat "viu en una realitat paral·lela" i ha fet una crida a votar "en massa" per fer-lo fora.

Com a les convocatòries anteriors, a la capçalera també hi ha els líders de Ciutadans i el PP, Inés Arrimadas i Xavier García Albiol. El líder dels populars ha assegurat que ni Puigdemont ni Junqueras tornaran a signar un sol decret en nom del Govern. "Si el president i la resta de consellers necessiten algunes hores o dies per recollir els seus efectes dels seus despatxos no hi ha cap tipus de problema", ha afegit Albiol en declaracions als mitjans abans de participar en la manifestació.

Els manifestants han llançat consignes a favor de la unitat d'Espanya i dels comicis del 21, davant dels quals l'independentisme encara no té una estratègia. També han demanat, de nou, que Puigdemont vagi "a presó" i han acusat de "manipulació" a TV3.

Els parlaments de la manifestació han buscat transmetre una imatge de transversalitat. De nou ha intervingut l'exministre socialista Josep Borrell, un dels més ovacionats, que ha demanat que la justícia "actuï" contra el Govern de Carles Puigdemont. També ha intervingut l'exministre del PP Josep Piqué i l'exlíder del Partit Comunista d'Espanya, Paco Frutos. 

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha demanat que la manifestació sigui "festiva i respectuosa" i que tots els seus participants col·laborin amb "tots" els cossos policials. "Si us plau que la manifestació per la convivència a Barcelona sigui festiva i respectuosa. Demano col·laborar amb totes les forces de seguretat", ha reclamat en una piulada des del seu compte personal de Twitter.
   

Manifestants dirigint-se a la concentració aquest diumenge al matí Foto: Sergi Cámara

 

Un manifestant amb un gran bandera espanyola Foto: Sergi Cámara