Madaula, en plena tensió a Junts: «Denunciar violències masclistes comporta un xoc contra el sistema patriarcal»

Durant una xerrada a la Masia Freixa de Terrassa, la vicepresidenta juntaire ha utilitzat la metàfora de la "punta de l'iceberg" per referir-se a totes aquelles violències que massa sovint queden "invisibilitzades i silenciades"

Madaula durant la xerrada d'aquesta nit a la Masia Freixa de Terrassa
Madaula durant la xerrada d'aquesta nit a la Masia Freixa de Terrassa | Sergi Baixas
Sergi Baixas / Oriol March
29 de novembre del 2023
Actualitzat a les 21:33h
No hi ha cap nom més repetit aquests dies a les files de Junts. Aurora Madaula, secretària segona de la mesa del Parlament i vicepresidenta de la formació, té tots els focus a sobre des que va denunciar, des del faristol de la cambra, l'existència de "violències silencioses" al partit. El cas ja està en mans de la comissió de garanties després de ser motiu de debat tant a la permanent de Junts com al grup parlamentari, on la majoria dels 32 diputats van subscriure un escrit en contra de la intervenció de Madaula, tal com va avançar Nació. Aquest dimecres, la vicepresidenta del partit, molt propera a Laura Borràs, ha participat en un acte de Junts a Terrassa amb motiu del 25-N en el qual ha incidit en l'existència d'aquelles violències masclistes que "s'amaguen i es donen a tot arreu perquè vivim en un patriarcat".

Davant d'una trentena d'assistents, la juntaire -que demà ha estat convocada a la cambra catalana per la presidenta Anna Erra per traslladar-li el malestar intern a la formació- ha utilitzat la metàfora de la "punta de l'iceberg" per referir-se a totes aquelles violències que massa sovint queden "invisibilitzades i silenciades". "Denunciar violències masclistes comporta un xoc violent contra el sistema patriarcal. A ningú li agrada que se li digui: 'Ei, m'estàs violentant'"; ha afirmat ja sigui per retreure situacions de xantatges emocionals, menysteniments o humiliacions.

Per tot plegat, Madaula ha defensat la necessitat d'invertir en polítiques formatives per a la prevenció. Entre d'altres, ha apuntat en la necessitat de fomentar una educació sexoafectiva obligatòria en l'etapa escolar i en augmentar el control, sobretot entre infants, en el món de la tecnologia. A banda, també ha alertat del blanquejament d'una "onada reaccionària a escala global" de l'extrema dreta que està provocant la "compra i assumpció" de certs relats ultraconservadors davant la por de perdre vots.

El futur immediat de Madaula, almenys de moment, passa perquè continuï ocupant la vicepresidència del partit i també la secretaria segona de la mesa, tot i que existeixen veus de molt pes intern que defensen que deixi els dos càrrecs. El cas ja ha aterrat a la comissió de garanties de Junts, liderada per Magda Oranich, una dirigent que ha tingut topades sonades amb Borràs i el seu entorn. Van començar amb la intimidació de Francesc de Dalmases a una periodista del FAQS el juliol del 2022, un cas que va acabar costant-li la vicepresidència del partit que ocupava -com Madaula- des del congrés celebrat l'estiu de l'any passat.

Dirigents del partit consultats per Nació assenyalen que hi ha una autèntica "batalla" al voltant del cas, perquè implica els sectors de la formació i això sempre aixeca passions internes. El malestar amb la secretària segona ja s'havia fet notar amb anterioritat, però l'acusació de "violències silencioses" ha acabat de fer vessar el got. Tot deriva, de fet, del moment en què Madaula -així ho assenyalen diverses fonts del grup parlamentari- signa una declaració de suport a una activista andorrana favorable a l'avortament sense consensuar-ho amb el grup i amb el partit, que reacciona demanant una rectificació. Dirigents andorrans es van posar en contacte amb Junts per fer variar la posició en una carpeta que és especialment sensible.

Coincidint amb l'esclat d'aquest focus de tensió, Junts ha celebrat en els últims dies votacions per triar presidents locals de Girona i de Lleida, i en les dues votacions s'han imposat amb claredat els afins al secretari general, Jordi Turull, davant dels noms propers a Borràs. A Girona, el nou líder serà Pere Saló, mentre que a Lleida ho serà Cristina Polina. Cristina Casol, diputada afí a Borràs i que ja es va presentar per ser candidata a la capital de Ponent, amb prou feines ha arribat al 30% de vots per ser secretària d'organització davant del candidat guanyador.